Βουτιά σε έξι αρχαία ναυάγια

Πλούσια είναι η λεία των 16 αρχαιολόγων-δυτών της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών που επί έναν μήνα βουτούσαν στη θαλάσσια περιοχή Μακρονήσου - Λαυρεωτικής, καθώς κατάφεραν να εντοπίσουν έξι αρχαία ναυάγια που σώζονται σε καλή κατάσταση και «μιλούν» για την εμπορική διακίνηση προϊόντων κατά την αρχαιότητα.

Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται το ένα εξ αυτών της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου (μέσα 4ου αι. μ.Χ.) με φορτίο αμφορέων που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Σικελία, ενώ εξίσου σημαντικό για το μέγεθος και την αρτιότητα του φορτίου του θεωρείται και ένα δεύτερο ναυάγιο με ροδιακούς αμφορείς (τέλη 3ου ή αρχές του 2ου αι. π.Χ.).

Σε όμορη περιοχή εντοπίστηκε το τρίτο ναυάγιο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, με μεικτό φορτίο από αμφορείς της Ιταλίας και της Ρόδου (τέλη του 2ου αι. π.Χ.), ενώ αμφορείς μετέφερε και το τέταρτο μικρό πλοίο που ναυάγησε (1ος αι. μ.Χ.). Ολα εντοπίστηκαν σε βάθη που κυμαίνονται από 37 έως 47 μ.

Στις ακτές βόρεια του Θορικού (Λαυρεωτική) εντοπίστηκαν δύο ακόμη ναυάγια - το πρώτο χρονολογείται από τον 1ο-2ο αι. μ.Χ. με οικοδομικό υλικό και το δεύτερο με αμφορείς της ελληνιστικής περιόδου -, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 18 που έχουν ήδη εντοπιστεί στην περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού. Πηγή: tanea.gr