Wikipedia: Στη νέα έκδοση ο αναγνώστης θα κρίνει το άρθρο

Σύντομα οι αναγνώστες της Wikipedia θα μπορούν να χρησιμοποιούσουν ένα καινούριο εργαλείο μέσω του οποίου θα προτείνουν στους συντάκτες με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα λήμματά της. Αυτό ανακοίνωσε το ίδρυμα Wikimedia Foundation, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της online εγκυκλοπαίδειας, μέσω ανάρτησης του διευθυντή παραγωγής Fabrice Florin στο blog του ιδρύματος.

Σκοπός είναι το νέο εργαλείο, που είναι ουσιαστικά η πέμπτη έκδοση του Wikipedia Article Feedback Tool, να αντικαταστήσει σταδιακά την προηγούμενη, τέταρτη έκδοση που ενσωματώθηκε το 2010 και χρησιμοποιείται σήμερα. Στην παρούσα εκδοχή του, το Wikipedia Article Feedback Tool επιτρέπει στους αναγνώστες να αξιολογήσουν τα άρθρα, μέσω ενός παραθύρου που βρίσκεται στο τέλος κάθε άρθρου. Στο παράθυρο αυτό, η βαθμολόγηση γίνεται σε μία κλίμακα από 1 έως 5, αναφορικά με την αντικειμενικότητα, την αξιοπιστία, την ποιότητα και την πληρότητα του λήμματος.

Η καινούρια έκδοση στοχεύει να επεκτείνει τη δυνατότητα των αναγνωστών να κρίνουν τα άρθρα, αφού οι χρήστες θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις βελτίωσής τους, τις οποίες θα λαμβάνουν υπόψη οι συντάκτες στις επόμενες αναθεωρήσεις των λημμάτων. Στην πραγματικότητα, θα κρίνονται και οι… κρίνοντες, αφού κάθε χρήστης θα μπορεί να αξιολογήσει τα σχόλιο των υπόλοιπων αναγνωστών.

Το ίδρυμα έχει αναρτήσει ένα παράδειγμα στο αγγλικό άρθρο για το σπουργίτι του είδους Atricapilla Zonotrichia, ενώ το εργαλείο δοκιμάζεται ήδη στο 3% των άρθρων της αγγλικής έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας. Το Wikimedia Foundation προγραμματίζει μέχρι τον Ιούλιο να επεκτείνει τη χρήση του στο 10% των άρθρων, με στόχο μέχρι το φθινόπωρο να ενσωματωθεί σε όλα τα αγγλικά λήμματα. Αν αποδειχθεί πετυχημένο, τότε θα χρησιμοποιηθεί και στις εκδόσεις των υπόλοιπων γλωσσών, όπως και σε άλλα πρότζεκτ του ιδρύματος. Πηγή: skai.gr