Δεκαετές πρόγραμμα «χαρτογράφησης» του ανθρώπινου εγκεφάλου θα ανακοινώσει ο Ομπάμα

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δεκαετούς διάρκειας για τη μελέτη των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου, ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις προσεχείς μέρες, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Σκοπός είναι οι εκατοντάδες επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που θα εργαστούν στο πρόγραμμα, να καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα λεπτομερή χάρτη της δομής και του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως είχε συμβεί και παλιότερα με το Πρόγραμμα Αποκωδικοποίησης του Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

Τις πτυχές του προγράμματος αναμένεται να ανακοινώσει η αμερικανική κυβέρνηση αρχές Μαρτίου, και όπως έγινε γνωστό, στην προσπάθεια αυτή θα συμμετάσχουν ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ιδιωτικά ιδρύματα και πολλές ομάδες ειδικών στις νευροεπιστήμες και νανοεπιστήμες.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ελπίζουν όχι μόνο να καταφέρουν να καταλάβουν το πώς λειτουργούν και αλληλεπιδρούν τα δισεκατομμύρια νευρωνικά κύτταρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά πολύ περισσότερο να αναπτύξουν την τεχνολογία εκείνη που θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν τον τρόπο εκδήλωσης ασθενειών όπως Αλτζχάιμερ και Πάρκινσον.

Ευελπιστούν επίσης να βρουν και νέες θεραπείες για μία σειρά ακόμη νευρολογικών ασθενειών. Το πρόγραμμα Brain Activity Map Project, μπορεί ακόμη να προσθέσει νέες γνώσεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Το κόστος του εκτιμάται πως θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια, όμως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το μέγεθος της χρηματοδότησης που θα προέλθει από τα κρατικά ταμεία.

Ωστόσο ο πρόεδρος Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα για τον εγκέφαλο αποτελεί παράδειγμα για το «πώς η κυβέρνηση πρέπει να επενδύει στις καλύτερες ιδέες».

«Κάθε δολάριο που επενδύσαμε για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA, απέφερε 140 φορές μεγαλύτερο όφελος στην οικονομία μας. Σήμερα οι επιστήμονες μας χαρτογραφούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της νόσου Αλτζχάιμερ», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος. Πηγή: tanea.gr