Το sleep texting είναι μία πραγματικότητα σε ολοένα και περισσότερους εφήβους (και όχι μόνο)

Οι έφηβοι είναι γνωστοί για την εξάρτησή τους από τα κινητά τους τηλέφωνα -κάποιοι έχει υπολογιστεί ότι ανταλλάσσουν έως και 60 μηνύματα την ημέρα- πόσο πολύ όμως μπορεί αυτή να τους επηρεάσει; Τόσο ώστε να στέλνουν SMS ακόμη και στον… ύπνο τους! Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν ειδικοί, λέγοντας ότι το φαινόμενο γίνεται ολοένα και συχνότερο.

Η Dr. Elizabeth Dowbell, καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Villanova University, το πιστεύει ακράδαντα. «Είναι κάτι καινούριο» αναφέρει «Τώρα μόλις ξεκινάμε να το διαχειριζόμαστε… Πιστεύω ότι θα το συναντάμε περισσότερο όσο τα κινητά γίνονται προσιτά σε όλες τις ηλικίες».

Κατά τη διάρκεια του «sleep texting», λοιπόν, ο ήχος ενός κινητού ξυπνάει… ελαφρά ένα άτομο, ώστε να είναι σε φάση να δει ένα μήνυμα και να απαντήσει σ’ αυτό – πολλές φορές χωρίς η απάντηση να βγάζει κάποιο νόημα. Ωστόσο, το πρωί είναι προφανές ότι δε θυμάται αυτή του την πράξη.

Η Dr. Dowdell εξηγεί ότι, ενώ δεν έχει διεξάγει έρευνα για το συγκεκριμένο φαινόμενο, έχει αρκετά ανεπίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι βρίσκεται σε άνοδο. Αρχικά, το είχε ακούσει από μία μαθήτριά της, η οποία το ανέφερε, όταν όμως το έθεσε υπόψη των υπολοίπων, πολλοί παραδέχθηκαν ότι τους είχε συμβεί.

Τώρα, προσπαθώντας να μελετήσει τους λόγους για μία τέτοια συμπεριφορά, σημειώνει ότι πολλοί γονείς της είπαν ότι τα παιδιά τους ασχολούνται πάρα πολύ με την τεχνολογία και δεν κοιμούνται αρκετά. Πιστεύει, μάλιστα, ότι ο ήχος των μηνυμάτων σε ένα κινητό κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να συντελέσει στο πρόβλημα.

Τη νέα πραγματικότητα του «sleep texting» όμως παραδέχεται και ο Dr Michael Breus, κλινικός ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα ύπνου, με βάση διάφορα που έχει ακούσει από τους ασθενείς του. Ο ίδιος πιστεύει, μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται μόνο σε εφήβους, αλλά και σε ενήλικες.

Εμάς η αλήθεια είναι ότι δε μας έχει συμβεί ακόμη, αλλά, δεδομένου ότι κοιμόμαστε με το κινητό στο κομοδίνο, τίποτα δεν αποκλείεται… Πηγή: digitallife.gr