Το πρώτο βιονικό χέρι που αισθάνεται

Όπως αναφέρει η βρετανική Independent, η πρωτοποριακή εγχείρηση θα γίνει σε έναν ανώνυμο Ιταλό ασθενή, κάτοικο Ρώμης, που έχασε το χέρι του σε δυστύχημα.

Η σύνδεση του τεχνητού μέλους θα γίνει απευθείας με το νευρικό σύστημα του ασθενούς μέσω ηλεκτροδίων που θα προσκολληθούν στα δύο κεντρικά νεύρα του χεριού.



Aυτή η σύνδεση θα επιτρέπει στον άνθρωπο να ελέγχει το χέρι με τη σκέψη του, όπως και να λαμβάνει αισθητηριακά μηνύματα στον εγκέφαλο από τους αισθητήρες του χεριού. Θα παρέχει μια γρήγορη, αμφίδρομη ροή πληροφοριών ανάμεσα στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα και στο προσθετικό χέρι.

Ένα πρώιμο μοντέλο του χεριού είχε δοκιμαστεί το 2009 στον Πιερπάολο Πετρουτζιέλο, που είχε χάσει το μισό του χέρι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Με αυτό μπορούσε να κουνήσει τα δάχτυλα του χεριού, να τα κάνει γροθιά και να κρατά αντικείμενα. Μπορούσε επίσης να νιώσει τις βελόνες όταν ακουμπούσαν το τεχνητό χέρι.

Το πλάνο είναι ο ασθενής να φορέσει το προσθετικό αυτό μέλος για ένα μήνα κι αν όλα πάνε καλά, το τελικό μοντέλο θα είναι έτοιμο μέσα σε δυο χρόνια.

Βέβαια, υπάρχουν ακόμα άλυτα προβλήματα, όπως το αν θα μπορεί ένας ασθενής να χρησιμοποιεί το χέρι συνέχεια ή θα χρειάζεται να το βγάζει για να ξεκουραστεί και το πως θα μπορέσουν να κρυφτούν τα καλώδια κάτω από το δέρμα του ανθρώπου. Πηγή: tvxs.gr