Η NASA αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για το μετέωρο στα Ουράλια

Το μετέωρο που εξερράγη την Παρασκευή στα Ουράλια ήταν μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και προσέφερε ένα τόσο εντυπωσιακό θέαμα επειδή εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε μια ιδιαίτερα «ρηχή» βουτιά, δείχνουν οι νεότερες εκτιμήσεις της NASA.

O διαστημικός βράχος είχε διάμετρο γύρω στα 17 μέτρα (και όχι 15) και είχε μάζα περίπου 10.000 τόνους (και όχι 7.000).
Ήταν επίσης ταχύτερος από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί στα 64.400 χιλιόμετρα την ώρα, ή σχεδόν 18 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Η ενέργεια που απελευθέρωσε αντιστοιχούσε σε 500 χιλιάδες τόνους εκρηκτικών TNT, αντί για 470 kt στην προηγούμενη εκτίμηση. Συγκριτικά, η βόμβα της Χιροσίμα είχε ισχύ 16 kt.

Παρά την αστρονομική του ταχύτητα, το μετέωρο έμεινε ορατό για 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα, γεγονός που δείχνει ότι το αντικείμενο εισήλθε στην ατμόσφαιρα υπό μικρή γωνία πριν εκραγεί τελικά πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Ψήγματα του «ενόχου» μετέωρου έχουν βρεθεί στο ρωσικό Τσερμπάκουλ 

Το μετέωρο πιστεύεται ότι ήταν ένας μικρός αστεροειδής στην κατηγορία των χονδριτών, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από πετρώματα με μικρή περιεκτικότητα σε μέταλλα.

Άλλοι αστεροειδείς αποτελούνται από συμπαγή σίδηρο και άλλα μέταλλα και είναι πιο πιθανό να περάσουν άθικτοι την ατμόσφαιρα και να προσκρούσουν στο έδαφος ως μετεωρίτες.

«Οι νέες αυτές εκτιμήσεις προήλθαν από νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν από πέντε επιπλέον σταθμούς υποήχων σε όλο τον κόσμο» αναφέρουν ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

«Η πρώτη ηχογράφηση προήλθε από την Αλάσκα, περισσότερο από 6.500 χιλιόμετρα μακριά από το Τσελιαμπίνσκ» επισημαίνουν.

Η «ηχώ» του μετεώρου ακούστηκε σε όλη τη Γη

Μπορεί τα συστήματα οπτικού εντοπισμού να μην κατάφεραν να δουν το μετέωρο που έπεσε την Παρασκευή το πρωί στη Ρωσία αλλά τα ηχητικά συστήματα τον… άκουσαν και μάλιστα σε όλο τον πλανήτη. Το ωστικό κύμα της έκρηξης δημιούργησε υποηχητικά κύματα τα οποία καταγράφηκαν από το παγκόσμιο δίκτυο που ανιχνεύει πυρηνικές εκρήξεις. Τα υποηχητικά κύματα έγιναν αντιληπτά από σταθμούς του δικτύου σε όλο τον κόσμο, από τη Γροιλανδία μέχρι την Αφρική.



Το δίκτυο και η ταυτότητα του μετέωρου

Το δίκτυο ανίχνευσης αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνθήκης CTBTO που ασχολείται με τον έλεγχο των πυρηνικών δοκιμών. Μια πολύ ισχυρή έκρηξη, όπως η πυρηνική, δημιουργεί υποηχητικά κύματα. Ο εντοπισμός και η μελέτη τους αποκαλύπτει στοιχεία για την έκρηξη που τα προκάλεσε, στοιχεία όπως είναι το μέγεθος της έκρηξης αλλά και η περιοχή όπου έγινε.

Τα υποηχητικά κύματα της έκρηξης μελέτησαν οι επιστήμονες του MEO, του τμήματος της NASA που ασχολείται με τους μετεωρίτες. Οπως αναφέρουν, το μετέωρο που έπεσε στη Ρωσία απελευθέρωσε ενέργεια 300 κιλοτόνων - πρόκειται για ενέργεια 20-25 φορές ισχυρότερη από εκείνη που απελευθέρωσαν οι ατομικές βόμβες οι οποίες έπεσαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, μια καναδή αστρονόμος που μελέτησε και αυτή τα υποηχητικά κύματα της έκρηξης εκτίμησε ότι το μετέωρο είχε μάζα 40 τόνους και διάμετρο 15 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι είναι το μεγαλύτερο μετέωρο που έχει πέσει στη Γη τα τελευταία 100 έτη.

Πενήντα θραύσματα του μετεωρίτη εντόπισαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου των Ουραλίων



Την ώρα που οι επίσημες αρχές της Ρωσίας ανακοίνωναν ότι δεν έχουν βρεθεί θραύσματα από τον μετεωρίτη που έπληξε την περιοχή των Ουραλίων επιστήμονες εντόπιζαν τουλάχιστον 50 από αυτά κοντά στη λίμνη Τσέρμπακουλ εκτιμώντας, παράλληλα, ότι ο κύριος όγκος του βρίσκεται μέσα σε αυτήν.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο των Ουραλίων ανακοίνωσαν σήμερα πως βρήκαν κομμάτια του μετεωρίτη. Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε χθες πως σταματά τις έρευνες αφού δύτες που ερευνούσαν όλη την ημέρα το βυθό της λίμνης Τσέμπαρκουλ δεν βρήκαν κανένα ίχνος του μετεωρίτη, τμήματα του οποίου υποτίθεται ότι είχαν πέσει στη λίμνη.

Όμως επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο των Ουραλίων που βρέθηκαν στο σημείο πτώσης του μετεωρίτη δήλωσαν ότι βρήκαν περίπου πενήντα θραύσματα κοντά στη λίμνη.

Τα μέλη της αποστολής έστειλαν στο Εκατερίνεμπουργκ τα θραύσματα που βρήκαν αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

«Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, τον Βίκτορ Γκροχόφσκι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, ο μετεωρίτης αυτός ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών--μετεωρίτες που αποτελούνται κυρίως από βράχους» επισημαίνεται στην
ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως τα θραύσματα περιέχουν 10% σίδηρο.

Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης θα ονομαστεί «μετεωρίτης του Τσέρμπακουλ» διευκρινίζει το Πανεπιστήμιο.

«Αφού βρήκαμε θραύσματα, το κυρίως κομμάτι του μετεωρίτη θα πρέπει να βρίσκεται στη λίμνη» εκτιμά ο Γκροχόφσκι όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

Χιλιάδες τα βίντεο του μετωρίτη από τις κάμερες των ρωσικών ΙΧ

Η πτώση του μετεωρίτη στην κεντρική Ρωσία καταγράφηκε σε βίντεο από χιλιάδες κάμερες. Πώς συνέβη όμως αυτό; Ελάχιστοι γνωρίζουν, ότι σχεδόν κάθε Ρώσος που αγοράζει ένα αυτοκίνητο δυτικοευρωπαϊκής προέλευσης, το παραγγέλνει με κάμερα ελέγχου της κυκλοφορίας και του πίνακα οργάνων. Οι Dash-Cameras λειτουργούν, όπως οι κάμερες ασφαλείας που τοποθετούνται σε τράπεζες, βίλες, κλπ. για την αποτροπή ληστειών.

Οι κάμερες λειτουργούν μέσα στο αυτοκίνητο όλη τη διάρκεια της διαδρομής και εξασφαλίζουν στους οδηγούς αποδεικτικό υλικό για τα δικαστήρια σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου συμβάντος. Αλλιώς είναι πολύ δύσκολο να αποδείξεις στη Ρωσία, ποιος ευθύνεται σε κάποιο ατύχημα. Mπορεί επίσης ο οδηγός να αντιμετωπίσει τις εκβιαστικές κατηγορίες των αστυνομικών οργάνων, ότι π.χ. είχε παραβιάσει το όριο ταχύτητας. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, όπου οι αστυνομικοί δωροδοκούνται με κάποιο ποσό, για να μην κόψουν κλήση στον παραβάτη.

Στους δρόμους της χώρας έχασαν μόνον το 2012 περίπου 28.000 άνθρωποι τη ζωή τους σε 200.000 τροχαία ατυχήματα. Οι συνθήκες θυμίζουν ζούγκλα και επικρατεί ο νόμος του μεγαλύτερου οχήματος. Όσο πιο ογκώδες το όχημα, όσο πιο μεγάλο το πορτοφόλι του οδηγού του, τόσο πιο ανεξέλεγκτα κινείται στον δρόμο.
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου με άπειρες τρύπες και άλλες παγίδες. Ανάμεσά τους η έλλειψη προδιαγραφών ασφαλείας και φωτισμού, που κάνουν κάθε διαδρομή περιπέτεια με αβέβαιο τέλος.

Κερασάκι στην τούρτα θεωρείται η ρώσικη Τροχαία, γνωστή για σκάνδαλα διαφθοράς και δωροδοκίας, αλλά και για τη βάρβαρη συμπεριφορά της. Τα ρώσικα δικαστήρια δέχονται ως αποδεικτικό υλικό τα βίντεο από τις κάμερες και από τότε που εξοπλίζονται αρκετά αυτοκίνητα με Dash-Cams, έχει βελτιωθεί λίγο η κατάσταση.



Πηγές: in.gr, tovima.gr, tanea.gr