Ασυνήθιστα είδη ζωής κινηματογράφησε ο Τζέιμς Κάμερον στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Τεράστιες αμοιβάδες, υπερμεγέθη μαλακόστρακα που μοιάζουν με γαρίδες και πολλά είδη ολοθούριων, που είναι οργανισμοί γνωστοί και ως αγγούρια της θάλασσας, είναι ορισμένα μόνο από τα ασυνήθιστα είδη που συνέλαβε ο φακός του διάσημου σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, κατά τη διάρκεια της κατάδυσης του στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Επιστήμονες από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Scripps στην Καλιφόρνια πραγματοποίησαν μία προκαταρκτική εξέταση του βίντεο διάρκειας 25 ωρών, που τράβηξε ο Τζ. Κάμερον στις 26 Μαρτίουτου 2012, όταν καταδύθηκε με το βαθυσκάφος Deepsea Challenger, 11 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εκεί, στην Τάφρο των νήσων Μαριάνα, βρίσκεται το βαθύτερο σημείο των ωκεανών. Το βαθυσκάφος που κυβερνούσε ο Τζ. Κάμερον ήταν εξοπλισμένο με πέντε κάμερες. Οι επιστήμονες από το αμερικανικό ωκεανογραφικό ινστιτούτο, διαπίστωσαν ότι ακόμα και σε βάθος 11 χιλιομέτρων, όπου επικρατεί απόλυτο σκοτάδι, παγωνιά, και η πίεση του νερού είναι τεράστια, ζούσαν ολοθούρια που είχαν μικρότερο μέγεθος από άλλα που βρίσκονταν σε μικρότερα βάθη.

Τα συγκεκριμένα είδη, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, κατάφερναν να επιβιώνουν σε τόσο αφιλόξενα περιβάλλοντα, περιορίζοντας το μήκος τους και χωρίς να κολυμπούν. Για να τραφούν, έστρεφαν κάθε φορά το σώμα τους προς τα ρεύματα.

Δεν αποκλείεται να πρόκειται για νέα είδη, ανέφεραν οι ειδικοί. Ο Ντουγκ Μπάρλετ, που είναι μικροβιολόγος θαλάσσης και επιστημονικός υπεύθυνος της καταδυτικής αποστολής, ανέφερε ότι η ανάλυση των δειγμάτων που συλλέχθηκαν από το βαθυσκάφος σε τόσο μεγάλο βάθος, μπορεί να αποκαλύψει μικρόβια που ζουν σε ακραία περιβάλλοντα, «και να μας δώσει ανεκτίμητες πληροφορίες για το πώς προσαρμόζεται και εξελίσσεται η ζωή σε τέτοιες συνθήκες». Πηγή: tanea.gr