Ο κουτσουρεμένος ύπνος «ρίχνει» την ανδρική γονιμότητα

Χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωάριων κατά 29% εμφανίζουν οι νέοι άνδρες που δεν κοιμούνται επαρκώς, υποστηρίζει νέα μελέτη από τη Δανία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, οι άνδρες που κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ είχαν χειρότερης ποιότητας σπέρμα καθώς και μικρότερους όρχεις συγκριτικά με όσους κοιμούνταν ένα πλήρες οκτάωρο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ελλιπής ύπνος επηρεάζει τη διαδικασία της παραγωγής του σπέρματος.

«Οι άνδρες που δήλωναν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου, εμφάνιζαν κατά 29% χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωάριων» εξηγεί η δρ Τίνα Κολντ Τζένσεν.


Η μελέτη

Όπως περιγράφουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «
American Journal of Epidemiology», στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 953 νεαροί Δανοί, με μέση ηλικία τα 18 έτη, από τους οποίους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολογώντας τα μοτίβα του ύπνου τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις των εθελοντών με τις αναλύσεις του δείγματος σπέρματος τις οποίες έλαβαν από εκείνους. Είδαν λοιπόν, ότι όσοι δήλωναν ότι δεν είχαν κοιμηθεί ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων εμφάνιζαν χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωάριων με χαμηλότερη κινητικότητα. Είχαν ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάζουν σπερματοζωάρια με μορφολογικές ανωμαλίες συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Προηγούμενες μελέτες, έχουν συνδέσει την έλλειψη ύπνου με την παχυσαρκία, τον καρκίνο του μαστού και με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ιδανική διάρκεια του νυχτερινού ύπνου πρέπει να φτάνει τις επτά με οκτώ ώρες. Πηγή: tovima.gr