Δανειστικές βιβλιοθήκες εργαλείων!

Χρειάζεστε κατσαβίδι και δεν έχετε; Η λύση του γείτονα, φαντάζει ιδανική. Ωστόσο θα ήταν αρκετά εξυπηρετικό αν μπορούσατε να προμηθευτείτε τα εργαλεία που έχετε ανάγκη, από την κοντινότερη δανειστική βιβλιοθήκη εργαλείων!

Μπορεί να ακούγεται εντελώς ξένο, όμως οι βιβλιοθήκες αυτές υπάρχουν.

Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Σουηδία και Ισραήλ) και θα φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμο και για τη χώρα μας. Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι βέβαιο πως θα ενίσχυε τη συνεργατικότητα και την αλληλοβοήθεια, μεταξύ των πολιτών στους δύσκολους καιρούς, που βιώνουμε. Πρόκειται για δανειστικές «βιβλιοθήκες», που επιτρέπουν σε χρήστες να δανειστούν εργαλεία, εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, οδηγούς, dvd, περιοδικά). Λειτουργούν είτε ως καταστήματα ενοικίασης, με χρέωση για το δανεισμό των εργαλείων, ή συχνότερα δωρεάν για την βοήθεια των κατοίκων της περιοχής.

Υπάρχουν ορισμένοι παράμετροι για να λειτουργήσει μια τέτοια βιβλιοθήκη. Ας δούμε ορισμένες από αυτές που εφαρμόζονται σε υπάρχουσες βιβλιοθήκες της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Η δανειστική βιβλιοθήκη εργαλείων του Όουκλαντ, για παράδειγμα, προσφέρει 3.500 εργαλεία καθώς και βιβλία-dvd για τη χρήση τους. Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι δωρεάν για τους κάτοικους και τους ιδιοκτήτες κατοικιών της περιοχής και λειτουργεί από το 2000. Συχνά πραγματοποιούνται και εργαστήρια ανάλογα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των πελατών, όπως για παράδειγμα για επισκευές υδραυλικών, πλακάκια και βασικές ηλεκτρικές επισκευές. Αξιοσημείωτο είναι πως η εργασία βοηθών στη βιβλιοθήκη πραγματοποιείται εθελοντικά.

Στο Μπέρκελεϊ, βρίσκεται μία από τις παλιότερες βιβλιοθήκες αυτού του είδους. Οι δικαιούχοι της βιβλιοθήκης είναι άτομα άνω των 18 και σύμφωνα με τους κανόνες, δεν μπορούν να δανειστούν περισσότερα από δέκα εργαλεία τη φορά.

Επίσης για την εγγραφή στη βιβλιοθήκη, απαραίτητη είναι η κατάθεση εγγράφων, που βεβαιώνουν ότι κάποιος είναι κάτοικος της περιοχής (π.χ. συμφωνητικό ιδιοκτησίας ή ενοικίου). Η ενοικίαση ισχύει για δύο, τρεις ή επτά μέρες, ανάλογα με τις απαιτήσεις και το είδος του εργαλείου. Ο ενοικιαστής συμφωνεί να το επιστρέψει στην κατάσταση που το παρέλαβε συγκεκριμένη ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση καλείται να πληρώσει αντίτιμο για πιθανή φθορά ή καθυστέρηση στην επιστροφή. Πηγή: kala-nea.gr