Το πρώτο βιολογικό κτήριο με ενέργεια από φύκια

Την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το πρώτο κτήριο που τροφοδοτείται αποκλειστικά με ενέργεια από φύκια θα έχουν οι επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Κτηρίου, που άνοιξε τις πύλες της στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Το ενεργειακά αυτόνομο κτήριο ονομάζεται BIQ House και θα λειτουργήσει ως δοκιμαστικό μοντέλο για την παραγωγή καθαρής ενέργειας σε αστικές περιοχές.

Στο πρότζεκτ συμμετέχει η διεθνής αρχιτεκτονική εταιρεία Arup, η γερμανική SSC Strategic Science Consultants και η αυστριακή Splitterwerk Architects.

Η Arup εκτιμά ότι την επόμενη δεκαπενταετία τα κτήρια θα μεταμορφωθούν χάρη σε «έξυπνα» κατασκευαστικά υλικά και τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα η φωτοβολταϊκή μπογιά, που βρίσκονται ένα βήμα πριν την υλοποίηση.

Οι αρχιτέκτονες της εταιρείας οραματίζονται «ζωντανά» κτήρια που ανταποκρίνονται και προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

«Το αστικό κτήριο του μέλλοντος θα λειτουργεί από μόνο του σαν ζωντανός οργανισμός, αντιδρώντας στο τοπικό περιβάλλον και αλληλεπιδρώντας με τους χρήστες στο εσωτερικό του», υποστηρίζει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι BIQ House αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κτήριο

Δυο πλευρές του κτηρίου, η νοτιοδυτική και η νοτιοανατολική, αποτελούνται από 129 γυάλινα πάνελ βιοαντιδραστήρων, τα οποία περιέχουν φύκια.

Οι βιοαντιδραστήρες ελέγχονται από ένα κέντρο διαχείρισης ενέργειας, το οποίο εκμεταλλεύεται τη θερμότητα που αιχμαλωτίζουν και τη βιομάζα που παράγουν τα φύκια.

Έτσι, το «πράσινο» κτήριο εκτός από καθαρή ενέργεια, εξασφαλίζει σκίαση και ηχομόνωση. Πηγή: econews.gr