Τουρκία: Απειλή για «μπλόκο» στο Twitter

Την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει το Twitter γραφεία στη χώρα εξέφρασε χθες με δηλώσεις του ο Binali Yildrim, υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών στην κυβέρνηση Ερντογάν. Σε διαφορετική περίπτωση, ο υπουργός εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί πως η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει στο μπλοκάρισμα της υπηρεσίας.

Ο Yildrim ανέφερε: «Όταν ζητάμε πληροφορίες, θέλουμε να υπάρχει ένας εκπρόσωπος στην Τουρκία που θα μπορεί να τις παράσχει. Πρέπει να υπάρχει ένας συνομιλητής στον οποίο θα μπορούμε να εκφράζουμε τα παράπονά μας και να διορθώνει οποιοδήποτε λάθος προκύψει».

Προς το παρόν, το Twitter δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις του αξιωματούχου. Σύμφωνα πάντως με ανώνυμη πηγή που επικαλείται ο Guardian, η υπηρεσία δεν έχει στα άμεσα σχέδιά της να δημιουργήσει ένα τοπικό γραφείο στη γειτονική χώρα. Μία κίνηση που θα βοηθούσε την τουρκική κυβέρνηση να λογοκρίνει το κοινωνικό δίκτυο, διευκολύνοντας τα αιτήματα για την αποκάλυψη της ταυτότητας «ενοχλητικών» χρηστών.

Μιλώντας πάντως χθες στο Ινστιτούτο Brookings στη Ουάσιγκτον, ο CEO του Twitter Dick Costolo ανέφερε πως παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η υπηρεσία τηρεί ουδέτερη στάση στις πολιτικές ταραχές που έχουν ξεσπάσει.

Καθώς τις πρώτες ημέρες των διαμαρτυριών τα τοπικά μίντια προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τα γεγονότα, κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης στη χώρα. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο, μετατράπηκαν σε «εργαλείο παραπληροφόρησης» από τους κύκλους που υποκινούν τις ταραχές, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως τα social media αποτελούν «πληγή» για τις σύγχρονες κοινωνίες. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό πως σχεδιάζονται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, με στόχο τους «προβοκάτορες» στα κοινωνικά δίκτυα, όπως είχε πει.

Από την άλλη πλευρά, έκπληξη προκάλεσαν τα θετικά σχόλια του Yildrim για το Facebook. «Το Facebook συνεργάζεται με τις τουρκικές αρχές εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αν και το Facebook δεν έχει τοπικό γραφείο στην Τουρκία, σύμφωνα με το BBC, υπάλληλοί του από το παράρτημα στη Βρετανία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα την εκπροσώπηση του δικτύου στην Τουρκία και βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με τις αρχές της χώρας.

Τα θετικά σχόλια του Yildrim είχαν σαν αποτέλεσμα να κατακλυσθεί το ίντερνετ με φήμες ότι το Facebook έχει ήδη παραχωρήσει στην τουρκική κυβέρνηση στοιχεία χρηστών του. Το δίκτυο, πάντως, το διέψευσε με ανακοίνωση στο επίσημο μπλογκ του. Πηγή: kathimerini.gr