Νέες οικολογικές μπαταρίες, φτιαγμένες από ξύλο

Έχοντας ως έμπνευση τα δέντρα, επιστήμονες κατασκεύασαν μπαταρία φτιαγμένη από ξύλο και επικάλυψη κασσίτερου, αφήνοντας υποσχέσεις για μία μικροσκοπική, μεγάλης διαρκείας, αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας. Οι σημερινές μπαταρίες είναι συχνά φτιαγμένες από σκληρά, άκαμπτα υποστρώματα, τα οποία δεν μπορούν να απελευθερώσουν την πίεση που δημιουργεί η ροή ιόντων μέσα στη μπαταρία.

Οι ίνες του ξύλου είναι εύκαμπτες και σχεδιασμένες από τη φύση για να συγκρατούν το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία νερό, που μοιάζει με τον ηλεκτρολύτη της μπαταρίας. Έτσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το ξύλο ως βάση για μία πειραματική μπαταρία ιόντων νατρίου, που είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον από τις μπαταρίες λιθίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μπαταρία -που είναι 1.000 φορές πιο λεπτή από ένα φύλλο χαρτιού- ολοκλήρωσε με επιτυχία 400 κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης και συγκαταλέγεται πλέον στις νανομπαταρίες ιόντων νατρίου με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι μπαταρίες που βασίζονται στη νέα τεχνολογία είναι ιδανικές για εφαρμογές σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας μεγαλύτερης κλίμακας, όπως για παράδειγμα σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Πηγή: enet.gr