Μη επανδρωμένα σκάφη στις θάλασσες

Η αμερικανική εταιρία Liquid Robotics, που έχει ως έδρα της την Καλιφόρνια έχει κατασκευάσει ένα μη επανδρωμένο σκάφος που ταξιδεύει στην επιφάνεια του ωκεανού. Το όνομά του είναι Wave Glider. Η ενέργειά του προέρχεται από τον ήλιο και τα κύματα και μπορεί να παραμείνει στη θάλασσα για μήνες, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τον καιρό και τις μεταβολές του, αλλά και άλλα χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα.

«Τα σκάφη αυτά έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται δεδομένα ανάμεσά τους, οπότε αν θέλετε ακόμη περισσότερα συνδυαστικά στοιχεία και αναλύσεις, επικοινωνούν με ακόμη περισσότερα σκάφη για να σας τα προσφέρουν.

Το μέλλον είναι, πολλά τέτοια σκάφη να δουλεύουν όλα μαζί» δήλωσε ο Μπιλ Βας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Liquid Robotics.

Οι τελευταίες εκδόσεις αυτού του σκάφους ζυγίζουν ακόμη λιγότερο και έχουν συστήματα ενέργειας και πλοήγησης που προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες, ώστε να μπορούν να ρυθμίζουν το σόναρ, το βαθύμετρο και την ανάλυση της εικόνας, συστήματα που καταναλώνουν πολλή ενέργεια.

Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι το μη επανδρωμένο σκάφος Saildrone, το οποίο έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης. Είναι αυτόνομο και κινείται μόνο με τον αέρα. Δοκιμάστηκε μάλιστα πέρσι, όταν έκανε σε χρόνο ρεκόρ την απόσταση Σαν Φρανσίσκο-Χαβάη.

Εκτός από τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, τα συγκεκριμένα σκάφη χρησιμοποιούνται επίσης για περιπολίες στα σύνορα των χωρών αλλά και για την προστασία κοραλλιογενών υφάλων που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικούς κινδύνους.

«Η αστυνόμευση είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και η ακτοφυλακή αγωνίζονται για να αστυνομεύουν όχι μόνο στις συνοριακές περιοχές για εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και φυσικά μνημεία, για παράδειγμα ατόλες στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου απαγορεύεται η αλιεία.

Μπορούμε να είμαστε σ’ αυτά τα σημεία με μια κάμερα και ένα ραντάρ και να αναφέρουμε οποιοδήποτε σκάφος προσπαθεί να εισέλθει στις απαγορευμένες περιοχές» ανέφερε ο Ρίτσαρντ Τζένκινς, διευθύνων σύμβουλος της Saildrone.

Η αμφίδρομη δορυφορική επικοινωνία που έχει το σκάφος Saildrone του επιτρέπει να στέλνει συνεχώς δεδομένα στο κέντρο επιχειρήσεων και παράλληλα μπορεί να εκτελεί τις εντολές που δέχεται και να δρα αυτόνομα. Πηγή: real.gr