Οι έρημοι προστατεύουν το περιβάλλον: Λειτουργούν σαν δεξαμενές αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα

Πέρυσι μια μελέτη στις ερήμους του κόσμου οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα αυξημένα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση βλάστησης σε άνυδρες περιοχές. Πρόσφατη μελέτη εξηγεί πώς συμβαίνει αυτό και τι ρόλο παίζουν οι έρημοι.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου στο περιοδικό Κλιματικής Αλλαγής Nature, οι έρημοι μπορεί να χρησιμεύουν ως μια «δεξαμενή» για τα σημαντικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, απομακρύνοντας τα από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύοντας τα στο έδαφος.

Η έρευνα είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης 10 ετών στην έρημο Mojave στη Νοτιοανατολική Καλιφόρνια, η οποία όπως αποδείχθηκε απορροφούσε το διοξείδιο του άνθρακα διοχετεύοντας το στο έδαφος και δημιουργώντας μορφές ζωής.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ντέιβ Εβανς από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον «το πείραμα δείχνει ότι άγονα οικοσυστήματα αποτελούν μία σημαντική δεξαμενή για το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα. Δεδομένου ότι τα επίπεδα του CO2 ανεβαίνουν, αυξάνεται και η πρόσληψη τους από την ατμόσφαιρα. Η έρημος βοηθάει στο να μειώσει την συγκέντρωση CO2, ωστόσο δε μπορεί και να την εξαλείψει εντελώς.» Πηγή: iefimerida.gr