Ερευνητές κατασκεύασαν κβαντική μηχανή με ασύλληπτες επιδόσεις

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν κατασκευάσει ένα μηχανισμό από μικροσκοπικά κρύσταλλα ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως κβαντικός υπολογιστής, τόσο ισχυρός που θα απαιτούσε έναν παραδοσιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή μεγέθους όσο ολόκληρου του σύμπαντος για να μπορέσει να το φτάσει σε επιδόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η προγραμματιστική ισχύς που έχουν να προσφέρει το κρύσταλλο αυτό είναι μεγαλύτερη από τους σημερινούς υπερυπολογιστές της τάξεως του 1080. Λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο κρύσταλλο που έχει περιέχει 300 άτομα τοποθετημένα ένα - ένα, έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature.

“Η κβαντική πληροφορική είναι ένας κλάδος της επιστήμης πληροφοριών και βασίζεται σε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη της πραγματοποίησης υπολογισμών, σε σύγκριση με το πως δουλεύουν οι σημερινοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές” αναφέρει ο Dr Michael Biercut, ένας από τους επικαφαλείς της συγκεκριμένης μελέτης.

Ο προσομοιωτής του κρυστάλλου χρησιμοποιεί μια ιδιότητα της κβαντικής μηχανικής όπου ο αριθμός των καταστάσεων μπορεί να αυξάνεται εκθετικά. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαράσταση της πληροφορίας 2 qubits τα οποία μπορούν να έχουν ταυτόχρονα 4 καταστάσεις, 3 qubits 8 καταστάσεις, κλπ.

Σύμφωνα με τον Biercuk η υπολογιστική ισχύς 300 ατόμων που διαθέτει ο προσωμοιωτής κρυστάλλου που δημιουργήθηκε, αφήνει αρκετά πίσω τις δυνατότητες της σημερινής τεχνολογίας. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια τεχνολογία που θα δούμε σύντομα στους οικιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μπορεί να βοηθήσει όμως στην εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών και στην επίλυση ορισμένων από των πιο δύσκολων προβλημάτων όλων των κλάδων όπου αναζητούνται λύσεις.


Πηγή: insomnia.gr