Ποιές πόλεις διαμορφώνουν τις μουσικές τάσεις;

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιες είναι εκείνες οι πόλεις του πλανήτη που διαμορφώνουν τις τάσεις και τα μουσικά μας γούστα. Οι ερευνητές του University College Dublin χρησιμοποίησαν δεδομένα από την διαδικτυακή μουσική υπηρεσία last.fm, η οποία συγκεντρώνει τις μουσικές προτιμήσεις εκατομμυρίων ακροατών σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η υπηρεσία κατέγραψε περισσότερες από εξήντα δισεκατομμύρια προτιμήσεις ακροατών σε 200 μεγάλες πόλεις μεταξύ του 2003 και του 2011. Χρησιμοποιώντας μια στατιστική μέθοδο που υιοθέτησαν από μελέτες ηγετικότητας σε κοπάδια πτηνών, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν ποιες πόλεις είναι αυτές που ξεκινούν τις μουσικές τάσεις και επηρεάζουν το γούστο και τη δημοτικότητα καλλιτεχνών σε άλλες.

Στον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στη Βόρεια Αμερική, όσο πιο ψηλά είναι η θέση της πόλης τόσο πιο μεγάλη η μουσική επιρροή της στις υπόλοιπες. Ο πίνακας χωρίζετα ανά είδος μουσικής, όπου φαίνεται πως η χιπ-χοπ σκηνή της Ατλάντα εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρα, ενώ αντίστοιχα οι καναδέζικες πόλεις Μοντρεάλ και Τορόντο οδηγούν τις τάσεις στην ανεξάρτητη μουσική, ίσως λόγω ντόπιων συγκροτημάτων όπως οι Arcade Fire και οι Wolf Parade.

To περίεργο είναι πως οι δυο κοιτίδες της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας, η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, δεν εμφανίζονται ως trendsetters παρά το γεγονός ότι φιλοξενούν τους περισσότερους μουσικούς.Στην Δυτική Ευρώπη, οι πόλεις που διαμορφώνουν τις τάσεις είναι οι σκανδιναβικές Όσλο και Στοκχόλμη, ενώ στην ανεξάρτητη μουσική το Παρίσι φαίνεται να επιβάλλει την αισθητική του.


Στην Δυτική Ευρώπη, οι πόλεις που διαμορφώνουν τις τάσεις είναι οι σκανδιναβικές Όσλο και Στοκχόλμη, ενώ στην ανεξάρτητη μουσική το Παρίσι φαίνεται να επιβάλλει την αισθητική του.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγάλες πόλεις έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις τάσεις της ανεξάρτητης μουσικής παρά στην ποπ μουσική γενικότερα.


Η έρευνα έχει κάποιους περιορισμούς και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, όπως ομολογεί η επιστημονική όμαδα. Δεν ασχολείται για παράδειγμα με τον όγκο κυκλοφοριών ή την παραγωγή πιο πρωτοποριακής μουσικής ανά πόλη. Σίγουρα επηρεάζεται από την δημοτικότητα του last.fm ανά χώρα, μιας υπηρεσίας που δεν είναι τόσο διαδεδομένη π.χ. στην Ελλάδα.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έρευνα εδώ:
http://arxiv.org/pdf/1204.2677v1.pdf
Πηγή: skai.gr