Την Παρασκευή η τελευταία πτήση του Enterprise

Οι ασταθείς καιρικές συνθήκες έχουν αναβάλλει προσωρινά την τελευταία πτήση του διαστημικού λεωφορείου Enterprise για μερικές ακόμα μέρες.

Η ΝΑΣΑ σχεδιάζει να εκτελέσει την ιστορική πτήση αυτή την Παρασκευή, 27 Απριλίου, με αναχώρηση από τη Ουάσινγκτον και τελικό προορισμό τη Νέα Υόρκη όπου θα εκτίθεται στο παροπλισμένο αεροπλανοφόρο Intrepid, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο.

Στην περιοχή αυτές τις μέρες επικρατεί ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, κάτι που αποτρέπει την δύσκολη και σπάνια πτήση, όπου το διαστημικό λεωφορείο θα μεταφερθεί προσδεδεμένο στη "ράχη" ενός Boeing τζάμπο τζετ 747.

Το Enterprise είναι ένα πρωτότυπο πλήρους κλίμακας που εκτέλεσε κρίσιμες δοκιμές προσέγγισης και προσγείωσης στα τέλη της δεκαετίας του '70 στην Καλιφόρνια, προετοιμάζοντας το έδαφος για την πρώτη εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου που έγινε το 1981. Το συγκεκριμένο διαστημικό όχημα πήρε το όνομα του από το γνωστό διαστημόπλοιο της τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek.

To Enterprise βρίσκεται ήδη πάνω στο 747 στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον, όπως μπορείτε να δείτε από την παρακάτω φωτογραφία.


Όταν φτάσει στη Νέα Υόρκη, θα μεταφερθεί με γερανούς από το 747 σε φορτηγίδα για να μεταφερθεί με ρυμουλκό μέχρι τον ποταμό Χάντσον όπου βρίσκεται το αεροπλανοφόρο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το διαστημικό λεωφορείο από κοντά στις αρχές Ιουνίου.

Το Enterprise βρισκόταν από το 2003 μέχρι σήμερα στην επέκταση του Εθνικού Μουσείου Αέρος & Διαστήματος του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, κοντά στο αεροδρόμιο Ντάλες. Πηγή: skai.gr