IKEA-land: σχεδίασε και εσύ μια λονδρέζικη συνοικία, μπορείς

Λίγο πολύ όλοι έχουμε γευτεί την εμπειρία των κιτρινο-μπλε λαβυρίνθων με σήμα κατατεθέν το φθηνό- οικονομικά και πολλές φορές αισθητικά- design. Πρόκειται για αυτή την αίσθηση της τεχνητής απόλαυσης για το διαμέρισμα των ονείρων σου όση ώρα περιπλανιέσαι σε ένα «προκάτ» μεγαθήριο κατάστημα ΙΚΕΑ...

Έπιπλα και αντικείμενα χαμηλού κόστους, DIY οικιακές κατασκευές μέχρι φαγητό και τοπικά γλυκίσματα σε κάθε κατάστημα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η σουηδική πολυεθνική άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού για το design οικιακού εξοπλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέχρι τώρα η φιλοσοφία της ΙΚΕΑ για «το σπίτι των ονείρων σου» κατάφερε να εισχωρήσει για τα καλά στη νοοτροπία κάθε σύγχρονου κατοίκου της Δύσης που προσέχει την τσέπη του δίνοντας περισσότερο βάση στον βιομηχανικό σχεδιασμό και λιγότερο στην αισθητική ποιότητα. Φαίνεται όμως πως δεν φτάνει μόνο αυτό για τα μεγάλα κεφάλια του σουηδικού κολοσσού, τα οποία αποφάσισαν να βάλουν πλώρη προς μια διαφορετική κατεύθυνση επεκτατικής στρατηγικής. Συγκεκριμένα, στα πλάνα τους είναι η δημιουργία μιας «αποικίας» σε μια άδεια και ανεκμετάλλευτη μέχρι πρότινος περιοχή του ανατολικού Λονδίνου.


Μην πάει ο νους σας σε άλλη μία μια εταιρική παραμυθούπολη. Η ΙΚΕΑ-land δεν απευθύνεται στους υπαλλήλους της πολυεθνικής «προκάτ» επίπλων ούτε μάλιστα υπάρχει προοπτική να κατασκευαστεί ένα από τα γνωστά κιτρινο-μπλε καταστήματα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια οργανωμένη οικιστική συνοικία με μπόλικες δόσεις βιομηχανικού σχεδιασμού η οποία θα περιλαμβάνει 1.200 κατοικίες και διαμερίσματα, πύργους για τη στέγαση εταιριών, εμπορικά μαγαζιά, υπόγεια γκαράζ και ένα ξενοδοχείο.

Το φιλόδοξο σχέδιο βρισκόταν στα σκαριά από το 2009 όταν η LandProp, η θυγατρική εταιρία της ΙΚΕΑ, αγόρασε την εν λόγω μεγάλη έκταση λίγο πιο έξω από το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας και τώρα πρόκειται να την αξιοποιήσει χτίζοντας την πρωτότυπη αυτή γειτονιά. Το οικογενειακό στοιχείο αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό της συνοικίας, που θα φέρει το όνομα Strand East, καθώς το 40% των κατοικιών ενδείκνυνται για οικογένειες με μεγάλα και πολλά λειτουργικά υπνοδωμάτια ενώ το ενοίκιο θα κοστολογείται ανάλογα το εισόδημα της εκάστοτε φαμίλιας.

«Κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με την ΙΚΕΑ. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε μια συνοικία για τους πλούσιους, αλλά για τις οικογένειες, τον απλό λαό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της LandProp, Χάραλντ Μίλερ. Σχετικά με τη γενική δόμηση της πρότυπης γειτονιάς, οι περισσότεροι δρόμοι της Strand East θα είναι πεζοδρομημένοι ενώ άφθονοι θα είναι οι χώροι πρασίνου, οι πλατείες και οι κοινόχρηστοι χώροι με τους Σουηδούς κατασκευαστές να θέτουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον.

Επιπλέον, στόχος των υπευθύνων αποτελεί το έντονο λονδρέζικο στοιχείο χωρίς ωστόσο να παραλειφθούν και κάποιες σουηδικές πινελιές αναφορικά με το στιλ και την αισθητική της ΙΚΕΑ-land.Σε περίπτωση που θα θέλατε να γίνετε κάτοικος της Strand East αγοράζοντας ένα σπίτι εκεί, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι τίποτα από όσα παρέχονται στη συνοικία της σουηδικής πολυεθνικής δεν είναι προς πώληση μιας και η ΙΚΕΑ θα είναι η οικοδέσποινα εφόρου ζωής τελώντας τον ρόλο της δημοτικής Αρχής. Προς το παρόν, το χρονοδιάγραμμα του μεγαλεπήβολου σχεδίου δια χειρός ΙΚΕΑ δεν έχει γίνει γνωστό ωστόσο οι πρώτες μακέτες έχουν ήδη δημοσιευθεί. Πάρτε μια γεύση.

Πηγή: cosmo.gr