Ρεκόρ από διαστημικό «μπαλόνι» έρευνας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αποστολή του Super-Tiger, ενός ερευνητικού αερόστατου της NASA που συνέλεξε δεδομένα για την κοσμική ακτινοβολία που φθάνει στη Γη από διάφορες περιοχές του Γαλαξία. Το «μπαλόνι» κινούνταν στα ανώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας σε ύψος 40 χλμ από την επιφάνεια της Γης για 55 μέρες μία ώρα και 34 λεπτά σπάζοντας το ρεκόρ συνεχούς παραμονής στον αέρα για αυτού του είδους τις πτήσεις.

Το Super-Tiger ξεκίνησε το ταξίδι του από τον Νότιο Πόλο και διέθετε νέα όργανα παρατήρησης και μετρήσεων. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τα στοιχεία που συνέλεξε θα τους βοηθήσουν να διαπιστώσουν την προέλευση της ακτινοβολίας αλλά και των φορτισμένων σωματιδίων της.

«Ηταν μια πολύ πετυχημένη αποστολή εξαιτίας της διάρκειας της πτήσης του αερόστατου που μας επέτρεψε να εντοπίσουμε μεγάλο αριθμό κοσμικών ακτίνων» αναφέρει ο Μπομπ Μπινς, επικεφαλής της αποστολής. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των δεδομένων που συνέλεξε το αερόστατο ώστε υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και ανάλυση τους.


Πηγή: tovima.gr