Το πράσινο στις πόλεις καταστέλλει το έγκλημα

Τις βίαιες επιθέσεις, τις ληστείες και τις διαρρήξεις μπορεί να μειώσει ο αστικός σχεδιασμός, το πρασίνισμα των πόλεων και η βλάστηση, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Τεμπλ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Τοπίο και Αστικός Σχεδιασμός».

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν κοινωνικο – οικονομικά στοιχεία, αλλά και στοιχεία για το έγκλημα και τη βλάστηση (δορυφορικές εικόνες), σε διάφορες περιοχές της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρουσία γρασιδιού, δέντρων και θάμνων συνδέεται με χαμηλούς ρυθμούς εγκληματικότητας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πράσινο ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και διευκολύνει την επίβλεψη των δημοσίων χώρων, ενώ η βλάστηση προσφέρει ηρεμία αμβλύνοντας τις ψυχολογικές πιέσεις που οδηγούν σε πράξεις βίας.

Εκτός αυτού, υποστηρίζουν ότι πλούσια βλάστηση ενισχύει τη βιωσιμότητα και βελτιώνει την αισθητική μιας περιοχής, ενώ μειώνει φαινόμενα πλημμυρών στα αστικά κέντρα.

Ως εκ τούτου οι επιστήμονες ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη συγκεκριμένη έρευνα στον αστικό σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικών για τη μείωση της εγκληματικότητας. Πηγή: econews.gr