Η πρώτη έγκυος στον κόσμο με μεταμοσχευμένη μήτρα – «Ιατρικό θαύμα»

Έγκυος είναι η 22χρονη σήμερα Derya Sert, η πρώτη γυναίκα που υπεβλήθη επιτυχώς σε μεταμόσχευση μήτρας με μόσχευμα από νεκρή δότρια. Η νεαρή Τουρκάλα γεννήθηκε χωρίς μήτρα και υπεβλήθη σε μεταμόσχευση τον Αύγουστο του 2011 με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για «ιατρικό θαύμα».

Η 22χρονη έμεινε έγκυος με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και βρίσκεται στα πρώτα στάδια της κύησης.

Οι γιατροί περίμεναν 18 εβδομάδες πριν μεταμοσχεύσουν στη μήτρα της τα ωάρια που είχαν γονιμοποιηθεί με το σπέρμα του συζύγου της, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι το όργανο είναι πλήρως λειτουργικό.

«Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν εγκυμοσύνη. Η ασθενής είναι καλά στην υγεία της», ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Akdeniz στην Αττάλεια.

Το μωρό θα γεννηθεί με καισαρική τομή.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η εγκυμοσύνη έχει πολλούς κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Η 22χρονη μητέρα ενδέχεται να γεννήσει πρόωρα, ενώ το παιδί υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσει προβλήματα λόγω των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Σε μεταμόσχευση μήτρας είχε υποβληθεί το 2000 και μια γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο μετά από 99 ημέρες οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το μόσχευμα, που προερχόταν από ζωντανή δότρια, λόγω επιπλοκών.

Η είδηση για την εγκυμοσύνη της 22χρονης Τουρκάλας γεννά ελπίδες για χιλιάδες γυναίκες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί.

Μία στις 5.000 γυναίκες παγκοσμίως γεννιέται χωρίς μήτρα, ενώ χιλιάδες άλλες γυναίκες υποβάλλονται σε αφαίρεση μήτρας λόγω ασθενειών. Πηγή: econews.gr