Το πρώτο «Facebook» για επιστήμονες – 35 εκατ. δολάρια επενδύει ο Bill Gates

Τριανταπέντε εκατομμύρια δολάρια επενδύει στο επαγγελματικό Facebook των επιστημόνων, εν ονόματι ResearchGate, ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates. Το κοινωνικό δίκτυο ResearchGate, με στόχο τη βελτίωση της διάδοσης της επιστημονικής πληροφορίας στην ψηφιακή εποχή, δίνει την ευκαιρία στους επιστήμονες να ανταλλάξουν απόψεις και να κοινοποιήσουν τα ευρήματά τους.

Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται, το ResearchGate προσελκύει σταθερά όλο και περισσότερους επιστήμονες από την ίδρυσή του το 2008, με τον συνολικό αριθμό των μελών του να φτάνει σήμερα τα τρία εκατομμύρια.

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές που θέλουν να γίνουν μέλη της επιστημονικής ιστοσελίδας δημιουργούν προφίλ με το πραγματικό τους όνομα και παραθέτουν πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές και τις δημοσιεύσεις τους.

Περίπου το 30% των μελών του ResearchGate επισκέπτεται την ιστοσελίδα τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του φόρουμ, που έχει έδρα το Βερολίνο, στόχος είναι η κινητοποίηση της νέας γενιάς επιστημόνων, οι οποίοι ίσως είναι «πιο ανοιχτοί» σε νέους τρόπους δημοσίευσης της έρευνας.

Κανονικά μια έρευνα ελέγχεται για την εγκυρότητά της πριν δημοσιευτεί σε μια επιστημονική επιθεώρηση, κάτι που θα μπορούσε να ανατραπεί μέσω του ResearchGate, το οποίο δίνει την ευκαιρία στους επιστήμονες να δημοσιεύσουν την έρευνά τους, η οποία αξιολογείται αμέσως μετά.

Ο αριθμός των επιστημόνων παγκοσμίως ανέρχεται σήμερα σε οκτώ εκατομμύρια, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι φοιτητές. Η καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ τους αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο. Πηγή: econews.gr