Ινδονησία: το ηφαίστειο Κελούντ εκτοπίζει 100.000 ανθρώπους

Το ηφαίστειο Κελούντ εξερράγη την Πέμπτη το βράδυ στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο νέφος ηφαιστειακής τέφρας να εξαπλωθεί σε απόσταση 17 χιλιόμετρων στις πόλεις Γιογκιακάρτα, Σουραμπάγια και Σόλο. Το ηφαίστειο Κελούντ βρίσκεται σε απόσταση 140 χιλιομέτρων νότια της Σουραμπάγια, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας που είναι μάλιστα σημαντικό βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο.

Σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο κατοικεί πληθυσμός 200.000 ανθρώπων με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του ηφαιστείου και να αποκλείει την περιοχή.

Περίπου 100.000 κάτοικοι στις γύρω περιοχές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε άλλες πιο ασφαλείς.

Τρία διεθνή αεροδρόμια έκλεισαν στο νησί της Ιάβα, ενώ χιλιάδες κάτοικοι στις γύρω περιοχές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών της Ινδονησίας Μπάμπανγκ Έρβαν δήλωσε ότι “η ηφαιστειακή τέφρα κάλυψε τα αεροδρόμια και κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο για τις πτήσεις”.

Η Ινδονησία, τέταρτη σε πληθυσμό παγκοσμίως, φιλοξενεί περίπου 130 ενεργά ηφαίστεια.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βόρεια νήσο Σουμάτρα λόγω της έκρηξης του ηφιστείου Σίναμπουνγκ. Πηγή: econews.gr