Ομιλία με το… γάντι!

Τη φωνή του μετά από δύο ολόκληρα χρόνια χάρη σε ένα τεχνολογικά προηγμένο «αξεσουάρ» βρήκε και πάλι ένας 73χρονος ασθενής, ο οποίος λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου είχε χάσει την ικανότητα της ομιλίας.

Το δερμάτινο γάντι ομιλίας που ανέπτυξαν οι μηχανικοί Βινόθ Γκουρασάμι, Καλάνα Κολόμπατζ και Χοσεΐν Μοχάνα από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ μεταφράζει τις κινήσεις του χεριού σε λέξεις, τις οποίες στη συνέχεια προφέρει με τη βοήθεια συνθετικής φωνής. Το μυστικό, σύμφωνα με τους επινοητές του «έξυπνου γαντιού» κρύβεται στους ενσωματωμένους αισθητήρες του οι οποίοι «διαβάζουν» τις διαφορετικές κινήσεις του δεξιού χεριού του χρήστη και με τη βοήθεια ενός υπολογιστή τις μετατρέπουν σε φωνή.

Χέρια που… «μιλούν»

Ο 73χρονος Μπιλ Μπροντ που δέχτηκε να δοκιμάσει το «έξυπνο» γάντι κατάφερε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια αφωνίας να επικοινωνήσει με τα οικεία του πρόσωπα, να τους πει ότι πεινάει, διψάει και κρυώνει, να τους ρωτήσει τι ώρα είναι ή να τους πει «ευχαριστώ».

«Ο πατέρας ήταν προπονητής και πολύ ενεργητικός άνθρωπος, όμως μετά το εγκεφαλικό του έχασε τη φωνή του» εξηγεί η 41χρονη κόρη του, κυρία Μπέλαμι. «Προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τη βοήθεια ενός υπολογιστή, όμως το σύστημα αυτό ήταν τόσο δύσχρηστο που απαιτούσε υπερβολικά πολύ χρόνο. Στο τέλος, είχε αρχίσει να δείχνει τα γράμματα της αλφαβήτου προκειμένου να μπορεί να συνεννοηθεί».

«Πριν από λίγους μήνες πήρε το γάντι, το οποίο αποδείχθηκε ιδιοφυές. Με τη βοήθειά του, στην παρούσα φάση μπορεί να “πει” 20 φράσεις και υπάρχουν ακόμη και άλλοι συνδυασμοί που πρέπει να μάθει. Μπορεί όμως να μας πει πότε διψάει ή πεινάει και να πει ακόμη και “ευχαριστώ”. Προσθέτοντας νέες λέξεις στο λεξιλόγιό του, θα μπορεί να κάνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση. Η επικοινωνία με τη βοήθεια του γαντιού θα μπορούσε να απλοποιήσει τη ζωή του και να τον κάνει πιο ευτυχισμένο» καταλήγει η ίδια.

Το γάντι ομιλίας, το οποίο εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα κοινό δερμάτινο γάντι, μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να «αρθρώνει» περί τις 1.000 λέξεις. Το βάρος του αγγίζει τα 85γρ. και η μπαταρία του αντέχει για μια εβδομάδα. Η τιμή του για την ώρα υπολογίζεται γύρω στις 700 στερλίνες – δηλαδή περίπου 870 ευρώ.

Οι ερευνητές αποβλέπουν τώρα στην τελειοποίηση του «έξυπνου» γαντιού και στην εμπορική του διάθεση, με στόχο τη βοήθεια ατόμων με προβλήματα ομιλίας.


Πηγή: tovima.gr