Ξεκινά η συζήτηση για το διαστημικό μέλλον της Ευρώπης

Υπουργοί αρμόδιοι των διαστημικών δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος από τα 20 κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα συναντηθούν στην Νάπολη της Ιταλίας για να συζητήσουν το μέλλον των διαστημικών προγραμμάτων της Ευρώπης.

Το συμβούλιο θα συνεδριάσει σε υπουργικό επίπεδο σήμερα και αύριο προκειμένου να συζητηθεί η εξερεύνηση, η περιβαλλοντολογική προστασία, η τεχνολογική πρόοδος και άλλα θέματα που έχουν άμεση σχέση με το διάστημα.

Οι συζητήσεις αυτές καλύπτουν επενδύσεις και έργα συνολικού κόστους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και, αν και η πλειοψηφία των θεμάτων είναι ανοιχτά προς συζήτηση, η χρηματοδότηση και η υποστήριξη για το επιστημονικό πρόγραμμα του Οργανισμού είναι υποχρεωτικά για όλα τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συζήτηση θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Ευρώπης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετεωρολογικά προγράμματα, εμπορικές εφαρμογές τηλεπικοινωνιών καθώς και συνεργασίες, με τους υπουργούς να «αποφασίσουν και να διαχειριστούν κατάλληλα την εξέλιξη του (Οργανισμού) μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Το φετινό συμβούλιο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την αμερικάνικη SpaceX. Η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε πως σκοπεύει να χαμηλώσει αρκετά τις τιμές των πυραύλων της, Falcon 9 και Falcon Heavy, πολύ πιο χαμηλά από τον Ariane 5, τον πύραυλο που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός.

«Ο Ariane 5 δεν έχει καμία ελπίδα» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk σε συνέντευξη του στο BBC.

«Δεν το λέω με ‘ψευτοπαλλικαριά’, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει τρόπος το εν λόγω όχημα να ανταγωνιστεί με τον Falcon 9 και τον Falcon Heavy. Αν ήμουν στην θέση του Ariane, πραγματικά θα πίεζα για το Ariane 6».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ιδρύθηκε το 1975 από την συγχώνευση του ELDO, του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ανάπτυξη εκτοξεύσεων και του ESRO, του ευρωπαϊκού οργανισμού για την διαστημική έρευνα.

Τα δέκα ιδρυτικά μέλη το οργανισμού ήταν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σουηδία και η Ισπανία. Πηγή: techit.gr