Νέος τύπος ύλης ανακαλύφθηκε στο CERN

Μια νέα μορφή ύλης ανακάλυψαν οι φυσικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), κατά τη μελέτη συγκρούσεων σωματιδίων. Ο νέος τύπος ύλης ονομάστηκε «υαλώδες συσσωμάτωμα χρώματος» και πρόκειται για υπο-ατομικά σωματίδια που έχουν ορισμένες από τις ιδιότητες των υγρών στοιχείων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), τυπικά, κατά τις συγκρούσεις στους επιταχυντές τα σωματίδια εκτοξεύονται από το σημείο της σύγκρουσης περίπου με την ταχύτητα του φωτός.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων πρωτονίων και ιόντων μολύβδου που διεξήγαγαν ερευνητές της ομάδας Σωληνοειδούς Συμπαγών Μυονίων (CMS) του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), παρατηρήθηκε ότι τα σωματίδια εκτοξεύονταν απωθούμενα το ένα από το άλλο σε συσχετιζόμενες κατευθύνσεις.

Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα σωματίδια αυτά αποτελούν μια νέα μορφή ύλης, ένα «υγρό κύμα γκλουονίων».

Το «υαλώδες συσσωμάτωμα χρώματος» εκλαμβάνεται ως η επιφάνεια των τοιχωμάτων των γκλουονίων μέσα σε έναν πυρήνα, που ταξιδεύει σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

«Κατά κάποιο τρόπο πετάνε προς την ίδια κατεύθυνση παρ’ όλο που δεν είναι ξεκάθαρο πώς επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς επιστήμονες, καθώς και σε εμάς», δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής του ΜΙΤ Γκούντερ Ρόλαντ, επικεφαλής της ομάδας που έκανε τις δοκιμές. Πηγή: econews.gr