Εμφύτευμα του αμφιβληστροειδούς μετατρέπει κείμενο σε μορφή braille για ασθενείς με προβλήματα όρασης

Οι διάφορες προσθήκες του αμφιβληστροειδούς βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, δίνοντας σημαντικές λύσεις σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης χωρίς όμως να έχουν απόλυτο ποσοστό επιτυχίας σε διαφορετικά είδη κειμένου. Επιστήμονες χρησιμοποιώντας την προσθήκη Argus II στον αμφιβληστροειδή αντικατέστησαν στη θέση του κειμένου εικόνες braille.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers δείχνει ότι οι ασθενείς είναι σε θέση να αναγνωρίζουν το 89% μεμονωμένων γραμμάτων braille και μεταξύ 60 με 80% των λέξεων από δύο μέχρι τέσσερα γράμματα. Το Argus II ουσιαστικά αποτελείται από μια φωτογραφική μηχανή η οποία είναι τοποθετημένη στο πρόσωπο του ασθενή και επικοινωνεί με ένα πίνακα ηλεκτροδίων στα νεύρα του αμφιβληστροειδούς. Οι εικόνες που συλλαμβάνονται από τη φωτογραφική μηχανή μέχρι σήμερα μετέδιδαν ηλεκτρόδια ώστε να γίνεται αντιληπτό κείμενο σε στη συνηθισμένη του μορφή, ενώ η νέα τεχνική το αντικαθιστά με γράμματα braille.

Αν και η οπτική ανάγνωση του braille διαρκεί περισσότερο από την ανάγνωση των γραμμάτων μέσω της αφής, οι ασθενείς της έρευνας κατάφεραν να διαβάσουν το braille γρηγορότερα από το συνηθισμένο κείμενο. Οι επιστήμονες αναμένουν να επιτευχθούν ρυθμοί της τάξεως των 120 γραμμάτων το λεπτό. Πηγή: insomnia.gr