Ισπανία: Αγρότης χρησιμοποιούσε έναν μετεωρίτη ως... πρέσα τροφίμων

Ένα κομμάτι μετάλλου το οποίο χρησιμοποιούσε ένας Ισπανός αγρότης για περισσότερα από τριάντα χρόνια για να συμπιέζει ζαμπόν (ή «χαμόν», στο… ισπανικότερο) αποδείχτηκε τελικά πως ήταν μετεωρίτης...

Ο Φαουστίνο Ασένσιο Λόπεζ βρήκε την 90 κιλών πέτρα (διαστάσεων 45x31x20 εκατοστά) το 1980 σε ένα χωράφι στη περιοχή Ρετουέρτα ντελ Μπουγιάκβε, στα νότια της ισπανικής πρωτεύουσας, Μαδρίτης, όπου ειχε πάει για να βοσκήσει τα γελάδια του, μαζί με τον πατέρα του.

Ο αγρότης πίστευε ότι το μέταλλο ήταν ένα θραύσμα από κάποιο μέταλλο της εποχής του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-1939), αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, χρησιμοποιώντας το βαρύ μέταλλο ως εργαλείο για να πατάει το ζαμπόν που κατόπιν πουλούσε.

Άρχισε να υποπτεύεται ότι ήταν μετεωρίτης, όταν σε ένα ρεπορτάζ της τηλεόρασης το 2011, έμαθε ότι κάποιος μετεωρίτης είχε πέσει στο παρελθόν στην περιοχή που διέμενε. Έτσι, μετά από τριάντα και βάλε χρόνια, ο Λόπεζ ήρθε σε επαφή με το γεωλόγο Χουάν Κάρλος Γκουτιέρεζ Μάρκο, ο οποίος αφού εξέτασε το μέταλλο, ανέφερε ότι η αξία του ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ -με τον ισπανό αγρότη να «κάνει» την τύχη του, κυριολεκτικά.

Μετά από ανάλυση του κομματιού επιβεβαιώθηκε ότι το μέταλλο δεν είναι τίποτα άλλο από ένας προϊστορικός μεταλλικός μετεωρίτης, ο τέταρτος τέτοιου είδους που βρέθηκε στην Ισπανία. Πηγή: tovima.gr