Η Κυβέρνηση Ομπάμα τίθεται υπέρ της παρακολούθησης υπόπτων οχημάτων με GPS, χωρίς ένταλμα δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, βάση απόφασης που έλαβε το περασμένο έτος, έκρινε παράνομη την παρακολούθηση υπόπτων εγκληματιών με συσκευές GPS, αν προηγουμένως δεν έχει εκδοθεί σχετικό ένταλμα.

Η Κυβέρνηση Ομπάμα μάχεται δικαστικά για την αναίρεση της απόφασης αυτής, ώστε να μην απαιτείται δικαστική εντολή για την τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης και εντοπισμού στα αυτοκίνητα των υπόπτων.

Η κυβέρνηση, η οποία παρουσίασε τα επιχειρήματα της ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, τόνισε ότι μια τέτοια επιτήρηση είναι «απαραίτητη» για τον συνεχή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Επίσης, υποστήριξε ότι στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, δεν έχουν συνυπολογιστεί περιπτώσεις όπου κρίνεται επιτακτική η άμεση δράση των αρχών ή δεν απαιτείται η υπογραφή εντάλματος, όπως σε περιπτώσεις που σχετίζονται με τα σύνορα της χώρας ή με την εποπτεία κατηγορούμενων που έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα.

Ο εντοπισμός εγκληματιών μέσω του GPS χωρίς να απαιτείται η έκδοση εντάλματος, θα μπορούσε να αποδειχτεί ως ένα σημαντικό εργαλείο επιβολής του νόμου, το οποίο θα εφαρμόζεται σε εξαιρετικά συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πηγή: secnews.gr