Πιθανή αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ στον πύργο του Σερ Φράνσις Ντρέικ

Ένας πίνακας που κοσμεί την τραπεζαρία της οικείας του άγγλου θαλασσοπόρου και πολιτικού της ελισαβετιανής εποχής, Σερ Φράνσις Ντρέικ στο Ντέβον, είναι – κατά πάσα πιθανότητα - αυτοπροσωπογραφία του Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ.

Ο πίνακας κληροδοτήθηκε, το 2010, στην οργάνωση «National Trust», για την προστασία της αγγλικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρότι φέρει την υπογραφή του μεγάλου ζωγράφου του 17αιώνα, το πορτραίτο θεωρούνταν μέχρι σήμερα έργο των μαθητών του διάσημου ζωγράφου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Ολλανδού ιστορικού τέχνης (και προέδρου του ιδρύματος ερευνών για το έργο του Ρέμπραντ), Ερνστ βαν ντε Βέτερινγκ, είναι πιθανό το πορτραίτο, στο οποίο απεικονίζεται ο ζωγράφος σε ηλικία 29 χρονών, να έχει φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο και όχι από μαθητές του.


Στην περίπτωση που πρόκειται πράγματι για αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ, η αξία του έργου υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατομμύρια λίρες.

Ο πίνακας θα παραμείνει στην οικία του Σερ Φράνσις Ντρέικ για την περίοδο του 2013 και θα επιστραφεί στα χέρια των «ειδικών» που θα επανεξετάσουν την ταυτότητα του τον επόμενο χειμώνα. Πηγή: naftemporiki.gr