Στίβεν Χόκινγκ: «Η επένδυση στην επιστήμη φέρνει την ισχυρή οικονομία»

«Επενδύστε στην Επιστήμη διαφορετικά η Βρετανία θα αποχαιρετήσει τις οκτώ πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου», είναι το μήνυμα της επιστολής που κοινοποίησαν προς την κυβέρνηση της χώρας, παγκοσμίου φήμης βρετανοί επιστήμονες και νομπελίστες, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ και ο σερ Μάρτιν Ρις.

Την επιστολή που συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο σερ Αντρέ Γκέιμ, που κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής για το γραφένιο αλλά και ο πατέρας της κλωνοποίησης σερ Τζον Γκάρντον, δημοσίευσε η εφημερίδα The Daily Telegraph .

Οι κορυφαίοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η χώρα στην ομάδα των οκτώ ισχυρότερων οικονομιών, G8, είναι να αυξήσει τα κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη από το 0,6% του ΑΕΠ, στο 0,8% τουλάχιστον.

Τονίζουν ότι η χρηματοδότηση της επιστήμης έχει περικοπεί από το κράτος τη στιγμή που άλλες ανταγωνιστικότερες προς την Βρετανία οικονομίες, επενδύουν όλο και περισσότερο πάνω στην έρευνα και τις καινοτομίες.

«Αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση στο 0,8% του ΑΕΠ τουλάχιστον, δεν θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε αποτελεσματικά τις άλλες χώρες», επισημαίνουν οι βρετανοί επιστήμονες.

Ο λόγος είναι απλός. «Αν περικόψεις τα κονδύλια που δίνεις για την ανάπτυξη της επιστήμης κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, τότε κινδυνεύεις να προκαλέσεις μόνιμη ζημιά στις υποδομές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορείς να προσελκύσεις καινούργια μυαλά αλλά ούτε και να διατηρήσεις τα υπάρχοντα», εξήγησε η δρ. Τζένιφερ Ρον, πρόεδρος της καμπάνιας, «Η Επιστήμη είναι Ζωτικής Σημασίας».

Η δρ. Ρον, που είχε την ευθύνη σύνταξης της επιστολής, πρόσθεσε ότι «η απαξίωση της επιστήμης σημαίνει πως δεν πραγματοποιούνται νέες ανακαλύψεις και ταυτόχρονα δεν έχεις τους μηχανισμούς να αξιοποιήσεις τα ευεργετήματα που αυτές επιφέρουν». Πηγή: tanea.gr