Εμβόλιο για... ανέφελα τροπικά ταξίδια

Ένα νέο εμβόλιο μπορεί να σώσει τις εξωτικές διακοπές εκατομμυρίων ταξιδιωτών που ξαφνικά παρουσιάζουν (το λιγότερο ενοχλητική) διάρροια. Η διάρροια των ταξιδιωτών «πλήττει» περί τα 10 εκατομμύρια άτομα ετησίως. Ποσοστό ως και 50% των τουριστών κυρίως στην Ινδία και σε άλλες τροπικές χώρες μπορεί να την εμφανίσει πιο ήπια ή πιο σοβαρά. Εκδηλώνεται με κράμπες, εμέτους και διάρροια και συνήθως παρουσιάζεται μετά από κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού.

Ενάντια σε δύο κύριους «ενόχους»

Το νέο εμβόλιο σε μορφή κάψουλας που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ στοχεύει τόσο το εντεροτοξικό E.coli όσο και το βακτήριο της σαλμονέλας που προκαλεί τυφοειδή πυρετό (αμφότερα αποτελούν κύριους «ενόχους» για τη διάρροια των ταξιδιωτών). Σημειώνεται ότι περί τα 200.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από τυφοειδή πυρετό ενώ καταγράφονται ως και 500.000 θάνατοι ετησίως, κυρίως σε μικρά παιδιά, από το εντεροτοξικό E.coli.

Ο επικεφαλής της μελέτης που οδήγησε στην ανάπτυξη του εμβολίου – κάψουλας Νάιτζελ Σλέιτερ, καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του εμβολίου αργότερα εφέτος. Όπως εξήγησε «το εμβόλιο που αναπτύξαμε είναι μια σκόνη με αποτέλεσμα να είναι πολύ σταθερό και να μην χρειάζεται να φυλάσσεται σε ψυγείο. Παράλληλα καταργεί τα προβλήματα που προκύπτουν με τις βελόνες. Αυτή τη στιγμή στοχεύει δύο κύρια στελέχη του E.coli τα οποία προκαλούν διάρροια των ταξιδιωτών καθώς και στελέχη της Salmonella που προκαλούν τυφοειδή πυρετό. Αν κάποιο άτομο φεύγει για διακοπές ή για δουλειά στην Ινδία ή σε άλλη χώρα όπου συνήθως προκαλείται διάρροια των ταξιδιωτών, τότε το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι να καταπιεί μια κάψουλα».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εισάγοντας ένα μικρό μόνο τμήμα DNA E.coli σε αβλαβή βακτήρια σαλμονέλας μπορούν να τα κάνουν να μοιάζουν με εντεροτοξικά E.coli στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η «νεκρανάσταση» των βακτηρίων

Τα βακτήρια αυτά αναπτύσσονται σε ειδικά δοχεία στο εργαστήριο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα είδος βακτηριακού διαλύματος το οποίο αποξηραίνεται με ζεστό αέριο και μετατρέπεται σε πούδρα. Ετσι τα αποξηραμένα βακτήρια που βρίσκονται μέσα σε αυτή τη σκόνη είναι ουσιαστικά σε ύπνωση και... ξανάρχονται στη ζωή μέσα στο στομάχι του ατόμου που καταπίνει τη βακτηριακή σκόνη σε μορφή κάψουλας.

Προκειμένου να προστατευθούν τα βακτήρια από τα καταστροφικά οξέα και τη χολή του πεπτικού συστήματος αναμειγνύονται με μια ρητίνη σε μορφή σκόνης παρόμοια με το πολυστυρένιο (υδρογονάνθρακας) και «εγκλωβίζονται» μέσα σε μια κάψουλα από ζελατίνη.

Η ρητίνη απορροφά τη χολή επιτρέποντας στα βακτήρια που έχουν αφυδατωθεί να ξαναζωντανέψουν και να είναι πλήρως λειτουργικά.

Ανοσοποιητικό σε ετοιμότητα

Ο καθηγητής Σλέιτερ τόνισε ότι «με το εμβόλιό μας προκαλούμε ανοσία σε ένα σημείο όπου η λοίμωξη με το εντεροτοξικό Ε.coli θα εμφανιζόταν συνήθως – δηλαδή στο πεπτικό σύστημα. Ετσι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι έτοιμο ενάντια στα εντεροτοξικά βακτήρια. Ετσι πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα είναι πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τα παραδοσιακά εμβόλια».

Ο καθηγητής προσέθεσε ότι τα μέχρι στιγμής πειράματα σε ζώα ήταν υποσχόμενα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε κλινικές δοκιμές αργότερα εφέτος.

Η ερευνητική ομάδα, η οποία συνεργάζεται με τη φαρμακευτική εταιρεία Prokarium για την ανάπτυξη του εμβολίου, ελπίζει ότι θα αναπτύξει εμβόλια και για άλλα βακτήρια όπως το Clostridium difficile.

Κατάργηση της βελόνας

«Τα από του στόματος εμβόλια αποτελούν μια νέα γενιά εμβολίων που καταργούν τις βελόνες» ανέφερε από την πλευρά της η δρ Κρίσνα Μαμπουμπάνι που επίσης συμμετέχει στη μελέτη και συμπλήρωσε: «Οι στρατηγικές αυτές είναι πολύ χρήσιμες κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι συμβατικοί εμβολιασμοί συνδέονται με πολλούς περιορισμούς καθώς δεν υπάρχουν ειδικές συνθήκες φύλαξης, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στα προγράμματα εμβολιασμού». Πηγή: tovima.gr