Ακόμη πιο επικίνδυνο για τον πλανήτη το ηφαίστειο Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ

Ο μαγματικός θάλαμος που βρίσκεται βαθιά κάτω από το υπερηφαίστειο Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ, είναι ακόμη μεγαλύτερος από όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι γεωλόγοι που το παρακολουθούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οποιαδήποτε έκρηξη του ηφαιστείου θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για τον πλανήτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ κατέγραψαν την ηφαιστειακή δραστηριότητα γύρω από το Εθνικό Πάρκο του ηφαιστείου που έχει διάμετρο 5.548 τ.χλμ., και διαπίστωσαν ότι ο μαγματικός θάλαμος ήταν δυόμισι φορές μεγαλύτερος από ό,τι εκτιμούσαν. Εκτείνεται σε μήκος 88 χλμ. και σε πλάτος 48 χλμ., ενώ το βάθος του είναι 14,4 χλμ. «Εργαζόμαστε στο ηφαίστειο για πολύ καιρό και είχαμε την αίσθηση ότι ο μαγματικός του θάλαμος ήταν μεγαλύτερος από όσο νομίζαμε. Ωστόσο οι διαστάσεις του που ανακαλύψαμε είναι συγκλονιστικές», ανέφερε στο BBC ο καθηγητής Μπομπ Σμιθ.

Όταν το ηφαίστειο Γέλοουστοουν εξερράγη για τελευταία φορά πριν από 640.000 χρόνια, ένα μεγάλο σύννεφο στάχτης κάλυψε τη Βόρεια Αμερική επηρεάζοντας το κλίμα. Ωστόσο, αν μία έκρηξη συνέβαινε σήμερα, που ο μαγματικός του θάλαμος είναι ακόμη μεγαλύτερος από τότε, το ηφαιστειακό υλικό που θα εκτοξευόταν στην ατμόσφαιρα θα έκανε τον γύρο της Γης επηρεάζοντας το κλίμα όλου του πλανήτη.
Ο δρ Τζέιμς Φάρελ από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα ανέφερε πως η ανακάλυψη ότι ο μαγματικός θάλαμος του ηφαιστείου είναι μεγαλύτερος δεν σημαίνει πως είναι και μεγαλύτερος ο κίνδυνος να εκραγεί γρηγορότερα.

Το Γέλοουστουν ως ενεργό ηφαίστειο παρακολουθείται από πολλούς ειδικούς. Η πρώτη γνωστή έκρηξή του ήταν πριν από 2,1 εκατ. χρόνια. Πηγή: tanea.gr