Τα ενστικτώδη συναισθήματα προβλέπουν το μέλλον μιας σχέσης ή ενός γάμου

Εμπιστευτείτε περισσότερο το ένστικτό σας και λιγότερο τη λογική σας, όταν ετοιμάζεστε για γάμο με τον/τη σύντροφό σας.
Αυτό συμβουλεύουν αμερικανοί επιστήμονες, που επινόησαν ένα «τεστ έρωτα» για να δουν αν τα λόγια των νιόπαντρων κι ερωτευμένων συνάδουν με τα συναισθήματά τους.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science», οι ειδικοί, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Τζιμ Μακνάλτι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριδας, παρακολούθησαν 135 νιόπαντρα ζευγάρια επί τέσσερα χρόνια και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα είχαν κρυφά συναισθήματα και προαισθήσεις για τον σύντροφο και τη σχέση τους, που δεν είχαν εκδηλώσει.
Κι όμως, όπως λένε οι επιστήμονες, αυτά τα ενστικτώδη συναισθήματα, που συχνά δεν εκφράζονται με λόγια είναι που μπορούν να προβλέψουν πώς τελικά θα εξελιχθεί μια σχέση ή ένας γάμος.

«Ολοι θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν μια καλή σχέση και μπορούν να πείσουν τους εαυτούς τους γι' αυτό. Ομως οι ενστικτώδεις αντιδράσεις τους είναι πιο ενδεικτικές για το πώς νιώθουν άμεσα για τη σχέση τους», εξηγεί ο αμερικανός ψυχολόγος στο BBC.
Οι επιστήμονες έδωσαν πρώτα ένα ερωτηματολόγιο στους εθελοντές γύρω από τη σχέση τους και μετά τους έδειξαν για κλάσματα του δευτερολέπτου φωτογραφία των αγαπημένων τους. Αμέσως μετά, τους ζήτησαν να πουν αν θεωρούν λέξεις, όπως «σπουδαίο», «υπέροχο», «τρομακτικό» και «απαίσιο» θετικές ή αρνητικές.

Αν η φωτογραφία τούς έκανε να αισθάνονται όμορφα, τότε αναγνώριζαν γρηγορότερα τις θετικές έννοιες, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ενδεικτικό για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση τους, άσχετα με το τι απαντούσαν στο πρώτο ερωτηματολόγιο.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις περισσότερες περιπτώσεις, όσοι είχαν θετικές αντιδράσεις στη φωτογραφία του/της συντρόφου τους ήταν ακόμα μαζί. Πηγή: tanea.gr