Το ποπ κορν «εξίσου υγιεινό» με φρούτα-λαχανικά!

Θέλετε ένα υγιεινό σνακ; Λίγο ποπ κορν ψημένο σε ζεστό αέρα είναι ό,τι χρειάζεστε, καθώς μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών απ’ ό,τι τα φρούτα και τα περισσότερα λαχανικά!

Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες με πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, μία μερίδα ποπ κορν περιέχει έως 300 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) πολυφαινόλες, όταν το γλυκό καλαμπόκι περιέχει 114 mg και όλα τα φρούτα έως 160 mg ανά μερίδα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σκράντον, που παρουσίασαν την έρευνά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο, η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι οι πολυφαινόλες των φρούτων και των λαχανικών αραιώνονται σε αυτά, επειδή περιέχουν σε ποσοστό έως 90% νερό.

Το ποπ κορν όμως έχει μέση περιεκτικότητα σε νερό μόλις 4%, οπότε οι πολυφαινόλες του είναι πολύ περισσότερες.

Στο μέσο διαιτολόγιο της Δύσης, τα φρούτα παρέχουν μόλις 250 mg πολυφαινολών την ημέρα και τα λαχανικά μόλις 210 mg. Μία μερίδα ποπ κορν, όμως, μπορεί να τροφοδοτήσει τον καταναλωτή της με το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης πολυφαινολών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα επίπεδα των πολυφαινολών που καταγράφηκαν στη νέα έρευνα είναι εφάμιλλα με αυτά των καρυδιών, ενώ είναι υψηλότερα στο κέλυφος του ποπ κορν (είναι αυτά τα κομματάκια που «κολλάνε» ανάμεσα στα δόντια). Το κέλυφος έχει επίσης την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Χωρίς βούτυρο, αλάτι, λάδι

Όπως όμως προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζο Βίνσον, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου, το ποπ κορν παύει να είναι υγιεινό όταν του προσθέσει κανείς βούτυρο, αλάτι και οτιδήποτε άλλο πλούσιο σε θερμίδες και λίπη.

«Τις λιγότερες θερμίδες έχει το ποπ κορν που ψήνεται στον ζεστό αέρα», λέει. «Το ποπ κορν που ψήνεται στον φούρνο μικροκυμάτων έχει τουλάχιστον 50% περισσότερες, ενώ όταν το ψήνει κανείς σε λάδι έχει διπλάσιες θερμίδες. Επιπλέον, το περίπου 43% του ποπ κορν που έχει ψηθεί στον φούρνο μικροκυμάτων είναι λίπος, έναντι του 28% του ποπ κορν που έχει ψηθεί σε λάδι».

Ο δρ Βίνσον τονίζει πάντως πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα νέα ευρήματα ως άλλοθι για να τρώει κανείς μόνο ποπ κορν, αποφεύγοντας τα φρούτα και τις σαλάτες.

«Το ποπ κορν δεν διαθέτει τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν φρούτα και λαχανικά», εξηγεί. «Ωστόσο, είναι το μοναδικό σνακ που είναι κατά 100% μη επεξεργασμένο. Ακόμα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εν μέρει επεξεργασμένα, με αποτέλεσμα να αποτελούνται από φυτικές ίνες σε ποσοστό περίπου 51%, ενώ στο ποπ κορν οι φυτικές ίνες είναι πολλαπλάσιες».

Στην πραγματικότητα, «μία μερίδα και μόνο παρέχει το 70% των φυτικών ινών που καθημερινά χρειάζεται ένας άνθρωπος», προσθέτει. «Αν λοιπόν φροντίσει κανείς να το φάει δίχως να προσθέσει κάτι, είναι πολύ υγιεινό». Πηγή: tanea.gr