Δικαστήριο απαλλάσει το Rapidshare από την παρακολούθηση των χρηστών του

Γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα υπέρ της δημοφιλούς ιστοσελίδας διαμοιρασμού αρχείων Rapidshare, το οποίο πριν από λίγες ημέρες άσκησε έφεση σε μια απόφαση που την υποχρέωνε να καταγράφει τα αρχεία των χρηστών της για παράνομο υλικό. Η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται μερική νίκη για την ιστοσελίδα, η οποία κρίθηκε ότι λειτουργεί νόμιμα στη χώρα.

Η διαμάχη ξεκίνησε από τον όμιλο GEMA πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ο εν λόγω όμιλος προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής αξίωνε από το Rapidshare την υποχρέωσή του να κατασκευάσει ένα εργαλείο που θα κατέγραφε τα αρχεία που ανεβάζουν οι χρήστες στην υπηρεσία. Στελέχη της ιστοσελίδας διαμοιρασμού περιεχομένου δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι μετά τη σημερινά απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο συμφωνεί και λαμβάνει θετικά υπόψιν την επιχειρηματολογία και τα νομικά σημεία “κλειδιά” που τονίστηκαν.

Παρά την απόφαση υπέρ του Rapidshare να μην είναι αναγκασμένο να παρακολουθεί τα αρχεία που ανεβάζουν οι χρήστες του, είναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί τρίτες ιστοσελίδες που ενσωματώνουν συνδέσμους προς τις υπηρεσίες του για υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά η υπηρεσία σχεδιάζει να συνεχίσει το δικαστικό αγώνα και να αρθεί και η παραπάνω υποχρέωσή του. Πηγή: insomnia.gr