Βλαστοκύτταρα ενάντια στις σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες των πνευμόνων

Μία πρωτοπόρα τεχνική με τη χρήση βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων ασθενειών των πνευμόνων ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ).

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης χρησιμοποίησαν λιπώδη ιστό, τα οποία με κατάλληλη επεξεργασία χορηγούνται 3 έως 6 φορές μηνιαίως ενδοβρογχικά ή ενδοφλεβίως σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση ή με πνευμονικό εμφύσημα.

Τα βλασοκύτταρα αυτά δρουν ανοσορυθμιστικά και παρακρινώς, δηλαδή επηρεάζουν τη λειτουργία των πνευμόνων, μειώνουν την παθογένεια του νοσήματος και σταθεροποιείται η κατάσταση του ασθενούς.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, οριστική θεραπεία δεν υπάρχει. Ακόμη και στην περίπτωση μεταμόσχευσης πνεύμονα, η επιβίωση είναι 5 χρόνια» ανάφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Πνευμονολογικού Συμποσίου του ΔΠΘ, το οποίο διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη.

Τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου έχουν ήδη επιβεβαιωθεί με την εφαρμογή της σε 12 ασθενείς. Η μελέτη των επιστημόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης έχει περάσει στο στάδιο της κλινικής δοκιμής. Σε αυτό συμμετέχουν 60 πάσχοντες από πνευμονική ίνωση ή πνευμονικό εμφύσημα, οι οποίοι, μέχρι το καλοκαίρι που θα ολοκληρωθεί η έρευνα, αναμένεται να φτάσουν τους 100.

Η πνευμονική ίνωση και το πνευμονικό εμφύσημα είναι δύο παθήσεις που προκαλούν σταθερή και μόνιμη αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να ζει στο σπίτι του συνδεμένος με οξυγόνο.

«Το πνευμονικό εμφύσημα είναι πολύ συχνή πάθηση και συνδέεται με το κάπνισμα. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων από πνευμονικό εμφύσημα υπολογίζεται στις 500.000-800.000 και οι ασθενείς αυτοί αποτελούν το 50% των νοσηλευόμενων στις πνευμονολογικές κλινικές. Η πνευμονική ίνωση είναι προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος και αν δεν αντιμετωπιστεί, η επιβίωση είναι μόλις 28 μήνες. Είναι σπάνια νόσος και η συχνότητα εμφάνισης είναι 10-15 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Αποδίδεται στο κάπνισμα, σε ιογενείς και σε γενετικούς παράγοντες και στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται στους 1000. Ένας στους τρεις πάσχοντες από πνευμονική ίνωση παρουσιάζει και εμφύσημα» εξηγεί ο Δημοσθένης Μπούρος. Πηγή: tvxs.gr