Ξεκινά η μάχη του διαστημικού τουρισμού

Σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στην εκκολαπτόμενη βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού. Στην τελική φάση βρίσκονται οι ετοιμασίες για τις δοκιμαστικές πτήσεις του SpaceShipTwo, του πρώτου ιδιωτικού σκάφους που θα μεταφέρει ανθρώπους στο Διάστημα. Επίσης έγινε γνωστό ότι στην τελική φάση κατασκευής βρίσκεται άλλο ένα ιδιωτικό διαστημικό σκάφος, το Lynx.

Διαστημικός τουρισμός

Σήμερα για να ταξιδέψει κάποιος ιδιώτης στο Διάστημα πρέπει να πληρώσει 20-35 εκατομμύρια δολάρια, να περάσει από εκπαίδευση και να ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου και θα παραμείνει για λίγες μέρες. Μέχρι στιγμής μόνο επτά άτομα έχουν λάβει τον τίτλο του διαστημικού τουρίστα.

Ομως ορισμένοι ειδικοί αλλά και επιχειρηματίες είδαν ότι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις ο διαστημικός τουρισμός μπορεί να έχει (πιο απτό) μέλλον. Ετσι με μπροστάρη τον πάντα πρόθυμο σε…προωθημένες ιδέες μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον – ιδιοκτήτη της Virgin – ξεκίνησε η προσπάθεια ανάπτυξης της βιομηχανίας του διαστημικού τουρισμού. Ο Μπράνσον προσέθεσε στον όμιλο εταιριών του την Virgin Galactic η οποία θα οργανώνει διαστημικά ταξίδια με το σκάφος SpaceShipTwo.

Τα δύο σκάφη

Το SpaceShipTwo είναι ήδη έτοιμο και σχεδιάζονται οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του οι οποίες θα γίνουν εντός των προσεχών μηνών. Το σκάφος έχει μάξιμουμ χωρητικότητα οκτώ ατόμων (έξι επιβατών και δύο πιλότων) και το εισιτήριο για μια βόλτα στο Διάστημα έχει οριστεί από την εταιρία στις 200 χιλιάδες ευρώ, ποσό που αναμένεται να πέσει όταν υπάρξει ανταγωνισμός. Μέχρι στιγμής η Virgin Galactic έχει δεχτεί 500 αιτήσεις από υποψήφιους διαστημικούς τουρίστες και αν όλα πάνε καλά στις δοκιμαστικές πτήσεις οι πρώτοι επιβάτες θα μπουν στο SpaceShipTwo εντός του 2013.

Αντίπαλος της Virgin Galactic στο πεδίο του διαστημικού τουρισμού είναι η XCOR Aerospace με το σκάφος Lynx που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής του. Το Lynx είναι ένα διθέσιο σκάφος (ένας πιλότος, ένας επιβάτης) που εκτός από τουριστικό θα έχει και εμπορικό χαρακτήρα αφού θα μπορεί να μεταφέρει φορτία και δορυφόρους στο διάστημα. Η XCOR έχει ανακοινώσει ότι η τιμή για μια βόλτα στο διάστημα με το Lynx θα είναι 95 χιλιάδες δολάρια. Πηγή: tovima.gr