Οι νευρώνες της απόλαυσης

Τα χάδια και το μασάζ αρέσουν σχεδόν σε όλους. Οχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα. Ο μηχανισμός όμως που προκαλεί την τέρψη ήταν άγνωστος στους επιστήμονες. Τουλάχιστον έως χθες. Το πρώτο μεγάλο βήμα για την κατανόησή του το έκαναν νευροβιολόγοι από τις ΗΠΑ, σε μία πρωτοπόρο έρευνα με επικεφαλής την ελληνίδα ερευνήτρια Σοφία Βρόντου.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, άνθρωποι και ζώα διαθέτουμε άγνωστους έως σήμερα νευρώνες στο δέρμα που λειτουργούν ως αισθητήρες στα χάδια και στο απαλό άγγιγμα. Οι ίδιοι νευρώνες δεν ανταποκρίνονται σε πιο βίαιες επαφές, όπως είναι το κάψιμο ή το τσίμπημα, δηλαδή σε όποιο ερέθισμα του εξωτερικού περιβάλλοντος προκαλεί πόνο.

Το δέρμα, εκτός του ότι είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, διαθέτει δισεκατομμύρια νευρικές απολήξεις προκειμένου να μπορεί να αντιδράσει στα δεκάδες ερεθίσματα που δέχεται καθημερινά: στον πόνο, στο κάψιμο, στο κρύο κ.λπ. «Εως σήμερα γνωρίζαμε αρκετά για τους νευρώνες που προκαλούν πόνο, αλλά ελάχιστα γι' αυτούς που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα», εξηγεί ο επιβλέπων της μελέτης Ντέιβιντ Αντερσον, καθηγητής στο Ιδρυμα Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια απεικονιστική μέθοδο που αποτυπώνει τη συγκέντρωση ασβεστίου στους ιστούς, προκειμένου να εντοπίσουν νευρώνες που αντιδρούν στο χάδι σε ποντίκια. Τα πειραματόζωα τοποθετήθηκαν σε έναν ειδικό θάλαμο και οι επιστήμονες τους έκαναν ένεση με ένα χημικό που ενεργοποίησε τους συγκεκριμένους νευρώνες. Οπως προέκυψε, έπειτα από αυτή τη διαδικασία τα ποντίκια επισκέπτονταν τον θάλαμο με διπλάσια συχνότητα σε σύγκριση με πριν, γεγονός που μαρτυρεί ότι απολάμβαναν την εμπειρία εντός του θαλάμου και ήθελαν... κι άλλο!

Ακολούθως οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν στα ποντίκια μια συγκεκριμένη κατηγορία νευρώνων που ανταποκρίνονται μόνο στο χάδι. Τα στοιχεία συνελέγησαν κατά τη διάρκεια ειδικής ακτινογραφίας (απεικονιστικής εξέτασης), η οποία έδειξε ενεργοποίηση των νεύρων στον νωτιαίο μυελό των πειραματόζωων τη στιγμή που οι ερευνητές τα χάιδευαν με ένα πινέλο.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Η ανακάλυψη, αν και έγινε σε ποντίκια, στο μέλλον ίσως οδηγήσει στην ενεργοποίηση παρόμοιων νεύρων και στους ανθρώπους μέσα από την ανάπτυξη φαρμάκων ή λοσιόν για το δέρμα. Θα αρκεί μία μικρή ποσότητα λοσιόν ή θεραπευτικού ελαίου η οποία θα ανακουφίζει από τον πόνο, το στρες, αλλά θα παρέχει και ευχαρίστηση παρόμοια με αυτήν του χαδιού σε όποιον τη φοράει. «Φανταστείτε να την απλώνετε πάνω στην κοιλιά του σκύλου ή του γάτου και να τους κάνετε να νιώθουν σαν να τους χαϊδεύετε, ακόμη και όταν απουσιάζετε από το σπίτι» λέει ο κ. Αντερσον.

Από τον θηλασμό
Το χάδι είναι κοινή απόλαυση για πολλά θηλαστικά από τη φάση του θηλασμού. Αν δεν υπάρχει αυτή η επαφή, τότε μπορεί το άτομο να έχει ψυχολογικά προβλήματα όταν ενηλικιωθεί. Πηγή: tanea.gr