Η κλιματική αλλαγή “πρασινίζει” τον Αρκτικό Κύκλο

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και ιδίως οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουν συντελέσει σε σημαντικές αλλαγές στη βλάστηση. Ειδικότερα, μελέτη με τίτλο Temperature and vegetation seasonality diminishment over northern lands που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change δείχνει με ποιο τρόπο η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη Γη με αιτία την Κλιματική Αλλαγή.

Εκεί, καταγράφεται η παρουσία βλάστησης 800 χιλιόμετρα βορειότερα απ’ ότι μερικές δεκαετίες πριν, ακόμα και στα επονομαζόμενα “μόνιμα παγωμένα εδάφη” (permafrost) της Αρκτικής.

Το “πρασίνισμα” των παγωμένων περιοχών της Αρκτικής αποδίδεται στη μείωση της εποχικότητας των θερμοκρασιών, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των θερινών και χειμερινών θερμοκρασιών.

Εάν οι τάσεις αυτές συνεχιστούν, λέει ο Μπρους Φορμπς του Πανεπιστημίου της Λαπωνίας στη Φινλανδία, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, η χαμηλή βλάστηση στην τούνδρα θα μετατραπεί σε δάσος, καθώς οι θάμνοι θα γίνουν δέντρα.

Για τους σκοπούς της έρευνας, η οποία διεξήχθη με την υποστήριξη της NASA, συλλέχθηκαν στοιχεία 30 ετών.

Η αύξηση της βλάστησης αποδίδεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς “οι βόρειοι παράλληλοι της Γης γίνονται θερμότεροι, οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας και η περιόδος κάλυψης από χιόνι συρρικνώνονται, η εποχή της βλάστησης επιμηκύνεται και τα φυτά μεγαλώνουν περισσότερο” επισημαίνει ο Ράνγκα Μινένι του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα για να ποσοτικοποιήσει τις μεταβολές στη βλάστηση σε διαφορετικούς παραλλήλους από το 1982 ως το 2011.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η τάση μπορεί να μην συνεχιστεί με αυτούς του ρυθμούς, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν είναι αρκετές για την ανάπτυξη της βλάστησης. Πηγή: econews.gr