Παροδική βλάβη στο διαστημικό μεταγωγικό Dragon μετά την εκτόξευση

Η κάψουλα ανεφοδιασμού Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX παρουσίασε πρόβλημα εν πτήσει προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το σκάφος, φορτωμένο με ένα τόνο προμηθειών, εμφάνισε βλάβη σε έναν προωστήρα, ωστόσο το πρόβλημα επιλύθηκε λίγη ώρα αργότερα και το ταξίδι συνεχίζεται κανονικά.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 17.10 ώρα Ελλάδας από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Η βλάβη εμφανίστηκε εννέα λεπτά μετά την εκτόξευση, όταν το Dragon βρισκόταν πλέον σε τροχιά. Την ώρα που η κάψουλα επρόκειτο να αναπτύξει τους ηλιακούς της συλλέκτες, ένας από τους προωστήρες της απέτυχε να τεθεί σε σε λειτουργία.

Η SpaceX διέκοψε αμέσως τη διαδικτυακή μετάδοση βίντεο από τις κάμερες του σκάφους και παραδέχτηκε το πρόβλημα. Λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε ότι ο προωστήρας τέθηκε κανονικά σε λειτουργία.

Το Dragon προγραμματίζεται να φτάσει στον ISS την Κυριακή.

Αν το ταξίδι δεν ήταν εφικτό, η κάψουλα πιθανότατα θα έπρεπε να πέσει με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η εκτόξευση της Παρασκευής ήταν η δεύτερη από τις 12 αποστολές ανεφοδιασμού του ISS που έχει αναλάβει η SpaceX, έπειτα από την υπογραφή συμβολαίου 1,6 δισ. δολαρίων με τη NASA.

H πρώτη αποστολή
πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Έπειτα από την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων της NASA, η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτες τη μεταφορά φορτίων από και προς το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα του ISS.

Μη επανδρωμένες αποστολές ανεφοδιασμού πραγματοποιούν στο μεταξύ ρομποτικά μεταγωγικά της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, ενώ οι μεταφορές πληρωμάτων έχουν ανατεθεί αποκλειστικά στα ρωσικά Soyuz.

H NASA έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη της κάψουλας Orion, του νέου σκάφους για επανδρωμένες αποστολές πέρα από χαμηλή γήινη τροχιά, ωστόσο η παρθενική πτήση δεν αναμένεται πριν από το 2017 το νωρίτερο.

Στο μεταξύ, η επιτυχία των αποστολών της SpaceX έχουν κρίσιμη σημασία για την προώθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο Διάστημα και την αποδέσμευση της NASA από αποστολές ρουτίνας.

Ένα δεύτερο διαστημικό φορτηγό, κατασκευασμένο από την εταιρεία Orbital Sciences Corp,. σχεδιάζεται να κάνει το ντεμπούτο του αργότερα φέτος. Πηγή: in.gr