Τα ηφαίστεια του Αιγαίου πόλος έλξης για τουρίστες

Υπάρχει ένα ξεχωριστό είδος τουριστών που αγαπά τις «εκρήξεις» και την περιπέτεια και προτιμά, αντί να ξεκουράζεται, κατακαλόκαιρο, σε κάποια παραλία, να περπατάει σε μια περιοχή που «βράζει» ο τόπος και η σκόνη σηκώνεται σύννεφο. Πρόκειται για τουρίστες που μαγεύονται από τα ηφαίστεια και σε κάθε ευκαιρία βρίσκονται κοντά σε κάποιον κρατήρα ή μέσα σε μια καλδέρα...

Τα μοναδικά αυτά στοιχεία, χιλιάδες τουρίστες μπορούν να τα βρουν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους και να ανακαλύψουν ένα νέο είδος τουρισμού, τον ηφαιστειακό - γεωλογικό.

Πιο γνωστό είναι το ηφαίστειο της Σαντορίνης, το οποίο έχει καλδέρα με ύψος 300 μέτρων και διάμετρο 11 χιλιομέτρων, και μαζί με αυτό της Νισύρου αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα της Μεσογείου. Η Μήλος, τα Μέθανα και το Σουσάκι είναι περιοχές που επίσης διαθέτουν ενεργά ηφαίστεια, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες ενεργά είναι αυτά που τα τελευταία 10.000 χρόνια έχουν δώσει έστω και μια έκρηξη.

"Εάν άλλες χώρες είχαν το Αιγαίο, με αυτά τα ηφαίστεια, θα έκαναν καταπληκτικά πράγματα. Είναι κράτη με ηφαίστεια μικρότερα από τα δικά μας και έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ηφαιστειακό - γεωλογικό τουρισμό. Στην Κεντρική Γαλλία και στη Γερμανία δουλεύουν όλο τον χρόνο περιοχές με έναν κρατηράκο» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Ηφαιστειολογίας και Γεωθερμίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μιχάλης Φυτίκας.

Στη Νίσυρο λειτουργεί επίσης Ηφαιστειολογικό Μουσείο, με δείγματα και εικόνες από τα πλέον εντυπωσιακά και χαρακτηριστικά πετρώματα και σχηματισμούς, χάρτες, τομές, διαγράμματα, πρότυπα ηφαιστείων και φωτογραφίες. Περιλαμβάνει εικόνες και πρότυπα άλλων ελληνικών ηφαιστείων καθώς και θέματα του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου.

Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάδειξη Ηφαιστείου Νισύρου», πρόγραμμα που συντονίστηκε από τον Δήμο Νισύρου και χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με χρηματοδότηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και της Νισύρου παρακολουθούνται στενά, με ειδικούς σταθμούς, και τα στοιχεία αναλύονται καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ώστε να βγαίνουν σαφή συμπεράσματα για την ηφαιστειότητα της κάθε περιοχής.

"Τα δίκτυα παρακολουθούνται συνέχεια. Τα ηφαίστεια δεν είναι σαν τους σεισμούς που συμβαίνουν απροειδοποίητα. Μας ενημερώνουν εβδομάδες πριν και μπορούμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Παναγιωτόπουλος.

Οι δύο παραπάνω καθηγητές, μαζί με τον καθηγητή Γεωλογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Σπύρο Παυλίδη, ανέλυσαν το θέμα των ηφαιστείων σε εκδήλωση με θέμα «Ηφαίστεια του Αιγαίου», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», στην περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη. Πηγή: kathimerini.gr