Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη, κρυμμένη σε δάσος

Μια μεγάλη πόλη με κανάλια και δρόμους, συνδεδεμένη με τους διάσημους ναούς Άνγκορ Βατ, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο βουνό Phnom Kulen, στην επαρχία Siem Reap, στην Καμπότζη, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία αερόβιων λέιζερ.

Η μελέτη για την ανακάλυψη της χαμένης πόλης Mahendraparvata δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.
Τα λέιζερ χαρτογράφησαν λεπτομερώς την αρχαία πόλη, που περιλαμβάνει μεγάλους δρόμους και άγνωστους, μέχρι πρότινος, ναούς. Ο εντοπισμός της θα ήταν αδύνατος χωρίς τη συγκεκριμένη τεχνολογία, λόγω της πυκνής βλάστησης που καλύπτει τα πάντα.

Τα αερόβια λέιζερ στέλνουν παλμούς λέιζερ από ένα αεροσκάφος στο έδαφος, σαρώνοντάς το, και συνθέτουν έναν ψηφιακό, τρισδιάστατο, λεπτομερή χάρτη της περιοχής.

Η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε στις 12 Απριλίου, όταν οι Αυστραλοί ερευνητές προσάρτησαν τον εξοπλισμό σε ένα ελικόπτερο και άρχισαν να πετούν πάνω από τα πυκνά δάση, σε ύψη 800 μέτρων.

Οι Αυστραλοί ερευνητές επιβεβαίωσαν στη συνέχεια την ανακάλυψη τους με επίγεια αποστολή, περνώντας μέσα από τη ζούγκλα.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο αρχαίος πολιτισμός των Mahendraparvata κατέρρευσε λόγω της αποψίλωσης των δασών και της καταστροφής δεξαμενών και καναλιών. Πηγή: econews.gr