Ο Heath, το πρώτο μωρό από ασφαλέστερη εξωσωματική γονιμοποίηση

Παγκόσμια πρωτιά για τη Βρετανία, όπου γεννήθηκε το πρώτο μωρό στον κόσμο μετά από μια νέα, πιο ασφαλή μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το βρέφος, που σήμερα είναι σχεδόν δύο μηνών, συνελήφθη με τη χρήση μίας φυσικά παραγόμενης ορμόνης για την ενεργοποίηση της παραγωγής ωαρίων, αντί για τα συνήθη ορμονικά φάρμακα που αυξάνουν τη γυναικεία γονιμότητα.

Η πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου έγινε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του νοσοκομείου Χάμερσμιθ, με επικεφαλής τον καθηγητή Waljit Dhillo και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ενδοκρινολογικό συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Οι ειδικοί καλωσόρισαν το επίτευγμα αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρις ότου η νέα μέθοδος εφαρμοστεί ευρέως.

Περίπου μία στις 100 γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης εμφανίζουν μια σοβαρή επιπλοκή, το λεγόμενο σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών (OHSS), με συνέπεια οι ωοθήκες τους να παράγουν υπερβολική ποσότητα ωαρίων μετά τη χορήγηση των ορμονών. Αν και οι περισσότερες γυναίκες με το συγκεκριμένο σύνδρομο έχουν ήπια συμπτώματα, όπως εμετούς, ναυτία κ.α., και ανακάμπτουν, εντούτοις σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Η ορμόνη που χρησιμοποιήθηκε για την ενεργοποίηση των ωοθηκών και την ωρίμανση των ωαρίων είναι η κισπεπτίνη. Τα πρώτα αποτελέσματα σε 30 γυναίκες έδειξαν πως η κισπεπτίνη ενεργοποιεί με πιο φυσικό τρόπο την απελευθέρωση των αναπαραγωγικών ορμονών. Από τις 30 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 29 είχαν παραγωγή ωαρίων. Στις 28 περιπτώσεις αναπτύχθηκε έμβρυο εξωσωματικά και οι 11 γυναίκες είχαν μείνει έγκυες 12 ημέρες μετά τη μεταφορά του εμβρύου στην μήτρα τους. Το πρώτο από αυτά τα μωρά είναι ο υγιέστατος Heath, γιος της 34χρονης Σούζι Κιντ.

Η κισπεπτίνη είναι λιγότερο ισχυρή από πλευράς επιπτώσεων στον οργανισμό, σε σχέση με την ευρέως χρησιμοποιούμενη σήμερα ορμόνη «ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη» (HCG) και οι γιατροί ελπίζουν ότι η νέα μέθοδος θα απαλλάξει τις γυναίκες από τον κίνδυνο και τις παρενέργειες που επιφέρει σε μερικές η υπερδιέγερση των ωοθηκών από τα έως σήμερα χρησιμοποιούμενα ορμονικά σκευάσματα.

Οι βρετανοί γιατροί ήδη προγραμματίζουν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της νέας μεθόδου, ενώ επεσήμαναν ότι προς το παρόν είναι πρόωρο να συστήσουν την χορήγηση κισπεπτίνης ως διαδικασία ρουτίνας. Πηγή: enet.gr