Διάφανο εμφύτευμα ανοίγει... «παράθυρο» στον εγκέφαλο

«Παράθυρο» στον εγκέφαλο χαρίζει ένα εμφύτευμα που ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές και θα επιτρέπει στους γιατρούς να δουν μέσα από το κρανίο και να θεραπεύουν τους ασθενείς. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ριβερσάιντ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, υποστηρίζει ότι το εμφύτευμα θα μπορούσε να επιτρέψει την εφαρμογή λέιζερ στον εγκέφαλο για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αναδυόμενες θεραπείες λέιζερ για τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο, καθώς και η απεικόνιση του εγκεφάλου, απαιτούν πρόσβαση στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η πρόσβαση με τα μέχρι τώρα μέσα είναι περιορισμένη, καθώς ένα μέρος του κρανίου πρέπει να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί, κάθε φορά που εκτελείται μια θεραπεία.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ομάδα των επιστημόνων επινόησε ένα διαφανές ασφαλές εμφύτευμα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα μικρό τμήμα του κρανίου. Συγκεκριμένα, μετέτρεψαν σε διαφανές ένα υλικό που χρησιμοποιείται στα κεραμικά εμφυτεύματα ισχίου και σε οδοντιατρικές.

«Αυτό είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα, προς μία νέα καινοτόμο ιδέα που θα μπορούσε να παρέχει ένα κλινικά βιώσιμο μέσο για την οπτική πρόσβαση του εγκεφάλου, σε μεγάλες περιοχές, καθώς και σε χρονίως επαναλαμβανόμενη βάση», τόνισε ο καθηγητής μηχανολογίας Guillermo Aguilar. Πηγή: enet.gr