Σε αργή κίνηση βλέπουν τα μικρά ζώα

Τα μικρότερα ζώα αντιλαμβάνονται το χρόνο σε slow motion, γεγονός που τους επιτρέπει να βλέπουν καλύτερα τις κινήσεις των μεγαλύτερων -και ενδεχομένως επικίνδυνων- ζώων γύρω τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Kevin Healy του Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Animal Behaviour", αναφέρουν πως τα έντομα και τα μικρά πουλιά, για παράδειγμα, μπορούν να δουν περισσότερα πράγματα γύρω τους μέσα σε ένα δευτερόλεπτο από ό,τι ένα μεγάλο ζώο όπως ένας ελέφαντας.

Αυτή η ικανότητα αντίληψης του χρόνου σε αργή κίνηση επιτρέπει σε έντομα όπως οι μύγες να ξεφεύγουν από τους ανθρώπους που τις κυνηγούν με τη μυγοσκοτώστρα.

Και στους ανθρώπους όμως υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά στην αντίληψη του χρόνου. Οι αθλητές, για παράδειγμα, επεξεργάζονται συνήθως πιο γρήγορα την οπτική πληροφορία. Συνεπώς, ένας έμπειρος τερματοφύλακας βλέπει γρηγορότερα από τους άλλους από πού έρχεται η μπάλα και αντιδρά γρηγορότερα.

Η ταχύτητα με την οποία απορροφούν οι άνθρωποι τις οπτικές πληροφορίες εξαρτάται από την ηλικία, με αποτέλεσμα οι νεότεροι να αντιδρούν ταχύτερα από τους ηλικιωμένους, ενώ η ικανότητα αυτή φθίνει καθώς αυξάνεται η ηλικία.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διαφορές αντίληψης του χρόνου σε διάφορα ζώα, χρησιμοποιώντας ως μέτρο σύγκρισης κυρίως την ταχύτητα με την οποία τα μάτια κάθε ζώου μπορούν να επεξεργαστούν το φως. Έτσι, διαπίστωσαν ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του ζώου και την ταχύτητα αντίδρασης του ματιού στα οπτικά ερεθίσματα, καθώς και στο ρυθμό μεταβολισμού του ζώου.

Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε σε σπονδυλωτά, αλλά η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επιπλέον ότι τα μάτια της μύγας, για παράδειγμα, αντιδρούν στα ερεθίσματα τέσσερις φορές γρηγορότερα από τα ανθρώπινα, με αποτέλεσμα να επεξεργάζεται αστραπιαία πολύ περισσότερες πληροφορίες. Έτσι, ενώ η κίνηση μιας μυγοσκοτώστρας μπορεί να φαίνεται υπερβολικά γρήγορη στα μάτια μας, στα μάτια της μύγας φαίνεται σαν αργή κίνηση και συνεπώς μπορεί να την αποφύγει.

Ορισμένα είδη χελιών, χελωνών και καρχαριών έχουν τα πιο αργά οπτικά συστήματα που έχουν καταγραφεί στο ζωικό βασίλειο και βλέπουν ένα φως να ανάβει και να σβήνει μόνο τέσσερις φορές το δευτερόλεπτο πριν να αρχίσουν να μπερδεύονται και να το βλέπουν μονίμως αναμμένο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Andrew Jackson, οι οδηγοί αυτοκινήτων «Φόρμουλα 1» έχουν φθάσει στα άκρα τα ανθρώπινα όρια ταχύτητας στα οπτικά ερεθίσματα. Οποιαδήποτε περαιτέρω βελτίωση θα απαιτούσε την υποβοήθηση του ανθρώπου από ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τη βιολογική βελτίωση του ανθρώπινου ματιού μέσω φαρμάκων ή εμφυτευμάτων. Πηγή: enet.gr