Ιπτάμενο ρομπότ άμεσης βοήθειας για καρδιοπαθείς

Συνήθως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη απασχολούν την επικαιρότητα για θέματα όπως οι παρακολουθήσεις και τα αεροπορικά πλήγματα σε εμπόλεμες ζώνες- ωστόσο, το Defikopter διαφέρει πολύ, καθώς το φορτίο του έχει να κάνει με τη διάσωση της ζωής και όχι την αφαίρεσή της.

Το συγκεκριμένο UAV (Unmanned Air Vehicle)/drone έχει αναπτυχθεί από την γερμανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Definetz και μια εταιρεία που ειδικεύεται στο χώρο των drones, Height Tech. Ελέγχεται μέσω μίας εφαρμογής GPS για smartphones, που επιτρέπει στο χρήστη να στείλει ένα «σήμα κινδύνου» - ο ίδιος ή κάποιος ο οποίος βρίσκεται μαζί του- ζητώντας την άμεση αποστολή ενός απινιδωτή, σε περίπτωση που αντιμετωπίζει πρόβλημα καρδιάς.

Το μικρό ελικόπτερο έχει εμβέλεια δέκα χιλιομέτρων, και μπορεί να αγγίξει την ταχύτητα των 70 χιλιομέτρων ανά ώρα. Η χρήση του προορίζεται τόσο για αστικά περιβάλλοντα- για αποστολή απινιδωτή «εκτάκτου ανάγκης», χωρίς να παρεμποδίζεται από κυκλοφοριακή συμφόρηση ή άλλα οδικά προβλήματα, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο- όσο και για αραιοκατοικημένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.



Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, για κάθε λεπτό που καθυστερεί η χρήση απινιδωτή, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10%, οπότε και η χρήση ενός μέσου σαν το Defikopter ενδεχομένως να «κάνει τη διαφορά».

Τo drone αναπτύχθηκε μέσα στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει γνωστοποιηθεί το πότε θα είναι διαθέσιμο προς πώληση ή πότε θα αρχίσει να διατίθεται στο κοινό η σχετική εφαρμογή. Ωστόσο, το λανσάρισμά του ενδεχομένως να αντιμετωπίσει κάποια εμπόδια, όπως το κόστος, που αναμένεται να είναι υψηλό, και η γερμανική νομοθεσία, που απαιτεί τα UAV να πετούν μόνο υπό την επίβλεψη ανθρώπου- χειριστή. Πηγή: naftemporiki.gr