Μεταφραστής νοηματικής γλώσσας σύντομα σε... app;

Τεχνολογία που θα έχει τη δυνατότητα να μεταφράσει τη νοηματική γλώσσα σε κείμενο σε πραγματικό χρόνο, αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, φιλοδοξώντας να γεφυρώσουν το χάσμα διακρίσεων που χωρίζει ανθρώπους με προβλήματα ακοής και ομιλίας από την υπόλοιπη κοινωνία.

Ο φορητός μεταφραστής νοηματικής γλώσσας θα χρησιμοποιεί τη φωτογραφική μηχανή που είναι ενσωματωμένη στα περισσότερα κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές του σήμερα. Θα λειτουργεί ως μια εφαρμογή (app) που θα είναι συμβατή με τις «έξυπνες» συσκευές και θα χρησιμοποιείται στη συνεννόηση με ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν νοηματική γλώσσα.

Ένας από τους σημαντικότερους σκοπούς των ερευνητών είναι να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες στην εύρεση εργασίας σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα ακοής ή ομιλίας, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της πάθησης και το χρονικό σημείο όποτε αυτή εμφανίστηκε.

Ο κ. Ernesto Compatangelo, ιδρυτής της πανεπιστημιακής εταιρίας Technabling που διενεργεί την έρευνα, δήλωσε στο BBC: «Ο στόχος είναι να ενδυναμώσουμε τους χρήστες της νοηματικής γλώσσας, δίνοντάς τους της τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τις επικοινωνιακές προκλήσεις που βιώνουν μέσω της φορητής τεχνολογίας».

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη έως το 2013. Πηγή: skai.gr