Νέα στοιχεία για το θάνατο του Yuri Gagarin μετά από 45 χρόνια

Νέα στοιχεία σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον Yuri Gagarin, τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο διάστημα, είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από 45 χρόνια. Όπως ισχυρίζεται ο αστροναύτης Alexey Leonov, φίλος και συνάδελφος του Gagarin, στις 27 Μαρτίου του 1968, όταν σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα, ένα «μη εξουσιοδοτημένο» αεροσκάφος πετούσε πολύ κοντά στο αεροσκάφος που πιλοτάριζε ο Gagarin μαζί με τον εκπαιδευτή Vladimir Seryogin σε μία εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας, με αποτέλεσμα το τελευταίο να πέσει σε περιδίνηση με ταχύτητα 750χλμ/ώ και τελικά να κάνει βουτιά στο έδαφος κοντά στο Νοβοσέλοβο, 90χλμ έξω από τη Μόσχα.

Όλα αυτά τα χρόνια επικρατούσε μία μυστικότητα γύρω από το δυστύχημα. Οι θεωρίες πολλές: κάποιοι υποστήριξαν ότι είχε μείνει κατά λάθος ανοιχτός από τον προηγούμενο πιλότο ο αεραγωγός της καμπίνας, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να ξεμείνει από οξυγόνο. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι o Gagarin βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Το επίσημο πόρισμα της κυβέρνησης, στο οποίο συμμετείχε και ο Leonov, κατέληγε ότι το MiG-15 του Gagarin προσπάθησε να αποφύγει ένα «άγνωστο αντικείμενο», πιθανότητα κάποιο πουλί ή αερόστατο, με αποτέλεσμα να κάνει περιδίνηση και να πέσει. Σύμφωνα με τον Leonov, όμως, η δικαιολογία αυτή μπορεί να πείσει έναν απλό πολίτη, αλλά όχι έναν επαγγελματία.

Σε συνέντευξή του, ο Leonov, που το 1965 έγινε ο πρώτος κοσμοναύτης που περπάτησε στο διάστημα, ισχυρίστηκε πως πήρε έγκριση να δημοσιεύσει μία αποχαρακτηρισμένη έκθεση, στην οποία φαίνεται ότι ένα μαχητικό υπερηχητικό Sukhoi πετούσε πολύ κοντά στο αεροσκάφος του Gagarin, παρενοχλώντας την πτήση του.

«Γνωρίζαμε ότι είχε προγραμματιστεί δοκιμαστική πτήση για το Su-15 εκείνη τη μέρα αλλά υποτίθεται ότι θα πετούσε πάνω από τα 10.000 μέτρα, όχι στα 450-500 που πετούσε το MiG.»

Ο Leonov, που δεν κατονόμασε τον 80χρονο σήμερα πιλότο του Sukhoi, εικάζει πως ένας από τους λόγους για τη συγκάλυψη της αλήθειας ήταν γιατί η κυβέρνηση ήθελε να κρύψει ότι συνέβη ένα τέτοιο τραγικό λάθος τόσο κοντά στη Μόσχα.

Στο βιβλίο του με τίτλο Two Sides of the Moon, που κυκλοφόρησε το 2004, ο Leonov είχε υπαινιχθεί ότι ένα Sukhoi πετούσε κάτω από το ελάχιστο επιτρεπτό ύψος, προσθέτοντας πως τη συγκεκριμένη μέρα του δυστυχήματος πετούσε ο ίδιος με ένα ελικόπτερο στην περιοχή και άκουσε από μακριά δύο δυνατές εκρήξεις, αρχικά ένα μαχητικό να σπάει το φράγμα του ήχου και αμέσως μετά το αεροσκάφος του Gagarin να συνθλίβεται στο έδαφος. Στην έκθεση αναγράφεται λανθασμένα ότι το διάστημα μεταξύ των δύο εκρήξεων ήταν 15 με 20 δευτερόλεπτα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόλις 2 δευτερόλεπτα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η απόσταση μεταξύ των δύο αεροσκαφών ήταν μικρότερη των 50 χιλιομέτρων.

Ο Yuri Gagarin στις 12 Απριλίου του 1961 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη με το διαστημικό αεροσκάφος Vostok 1. Πηγή: enet.gr