Αφύσικη λάμψη αναστάτωσε τους κατοίκους στα Ουράλια

Τη νύχτα του Σαββάτου οι κάτοικοι της Τσελιάμπινσκ, μίας πόλης στα νότια Ουράλια, παρατήρησαν μία αφύσικη λάμψη στον ουρανό. Το φαινόμενο είχε διάρκεια αρκετών ωρών, προκαλώντας την ανησυχία πολλών κατοίκων. Η λάμψη έμοιαζε περισσότερο με το βόρειο σέλας, ωστόσο για αυτήν την περιοχή είναι ασυνήθιστο, καθώς αυτό συναντάται τουλάχιστον 1.000 χλμ. βορειότερα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σαφής επιστημονική απάντηση, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες.

Υπενθυμίζεται, ότι το Τσελιάμπινσκ είχε βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, όταν στον ουρανό πάνω από την πόλη εξερράγη ένας μετεωρίτης, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 1500 ανθρώπων. Πηγή: newsbomb.gr

Μία πιθανή εξήγηση που βρήκαμε στη el.wikipedia.org γι αυτό το φαινόμενο είναι η παρακάτω:

Φωτεινό νέφος

Το φωτεινό νέφος ή φωτεινό νυχτερινό νέφος (noctilucent cloud) είναι ένας σπάνιος τύπος νέφους που δημιουργείται από παγοκρυστάλλους και μετεωρική σκόνη σε εξαιρετικά μεγάλο ύψος και θεωρείται το υψηλότερο νέφος που παρατηρείται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα νέφη αυτά σχηματίζονται σε υψόμετρο 76 έως 85 χιλιόμετρα (47 έως 53 μίλια), δηλαδή στα ανώτερα όρια της Μεσόσφαιρας. Λόγω του τεράστιου ύψους, φωτίζονται για αρκετή ώρα μετά τη δύση του Ηλίου, εξ' ου και η ονομασία «φωτεινό νυχτερινό νέφος». Η απόχρωσή τους είναι αργυρόλευκη ή κυανόλευκη και είναι ορατά μόνο σε περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους (πολικές και υπο-πολικές) και ιδιαίτερα κατά τις θερινές νύχτες.

Παρά τη μικρή σχετική πυκνότητα του αέρα και κατά συνέπεια τη σπανιότητα των υδρατμών σε τόσο μεγάλο ύψος ο σχηματισμός του νέφους αυτού είναι δυνατός καθόσον αυτό το ύψος θεωρείται το ψυχρότερο της ατμόσφαιρας και τα έστω ελάχιστα ίχνη υδρατμών που μπορεί να βρεθούν εκεί γρήγορα μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλους. Η όψη του φωτεινού νέφους είναι κυματοειδής, που αποτελεί και το χαρακτηριστικό ενδεικτικό της παρουσίας ισχυρών ανέμων στο ύψος του σχηματισμού του. Πηγή: el.wikipedia.org